De här origamiblommorna blommar världen över med ett budskap om hopp


Det här är berättelsen om en vacker origamiblomma, en lotus vikt i färgat papper, som sprider det kraftfulla budskapet om sanning, medkänsla och tålamod runt om i världen.

Den fina, lilla papperslotusen är en del av Petals of Peace, ett initiativ som startade i Brisbane, Australien. Jane Dai är ambassadör för det här initiativet och det finns en hjärtevärmande historia bakom det.

Origamiblommor gjorda i papper.

Janes dotter, Fadu, föddes i Australien. En gång åkte de till Kina för att besöka släktingar. Familjen var tätt sammansvetsad och utövade medtiationsmetoden Falun Dafa, även känd som Falun Gong. De fick mycket positivt från metodens lära om moral och framför allt blev de mer sanningsenliga, vänliga och goda människor. Kärnan i metoden är sanning, medkänsla och tålamod. Falun Dafa introducerades i Kina 1992 och på ett par år blev det så populärt tack vare dess goda effekter på hälsan att fler än 70-100 miljoner människor gjorde de fridfulla, meditativa övningarna enbart i Kina.

Människor gör Falun Dafas sittande meditationsövning (representativ bild). Foto: Minghui.org

Den 20 juli 1999 satte före detta ledaren för det kinesiska kommuniststyret Jiang Zemin igång en illegal, landsomfattande förföljelsekampanj mot det fredliga utövandet av Falun Dafa.

Saker och ting förändrades genast för Fadus familj. Hennes pappa brukade göra Falun Dafas meditationsövningar i parken varje dag. Han kunde inte förstå varför han inte fick göra de här mjuka övningarna från 20 juli och framåt. I ett försök att få kommunistregimen att inse sitt ”stora misstag” skrev han ett brev där han berättade hur han hade haft nytta av att utöva Falun Dafa.

©Jane Dai | Petals of Peace

Det som hände sedan kom helt oväntat. Snart kom en grupp kommunistiska tjänstemän och poliser och bröt sig in i Fadus hem. De tog med sig hennes pappa, som blev olagligt fängslad. Han fick utstå ofattbar tortyr enbart på grund av sin tro. Efter att ha blivit brutalt förföljd av det kinesiska kommunistpartiet (KKP) blev han så småningom dödad.

Fadus pappa torterades och dödades, precis som ett oräkneligt antal andra oskyldiga Falun Dafa-utövare, bara för att han vägrade sluta med den här enkla meditationen.

©Jane Dai | Petals of Peace

Fadu och hennes mamma reste tillbaka till Australien men de saknade familjen i Kina. Det kändes som att världen plötsligt hade blivit så mörk och ensam för dem. För att bryta sig ur det här mörkret och för att sprida budskapet om medkänsla för alla barn som hade förlorat sina föräldrar i förföljelsen av Falun Dafa började de vika lotusblommor i papper.

För varje blad de viker hoppas de sprida medvetenhet runt om i världen, om den pågående orättvisan i Kina.

Jane Dai med sin dotter Fadu. Foto: Petals of Peace

Initiativet Petals of Peace startade 2003 och spred sig snabbt över världen. Ofta finns det ett litet bokmärke med information om förföljelsen på, som är fäst vid blomman tillsammans med ett par pärlor.

©Facebook | Petals of Peace

©Venus. U/NTD Television

Vänliga människor som gör dessa origamiblommor för att delas ut gratis lägger ner mycket ansträngning och hjärta i att skära till, vika, sätta ihop, veckla ut bladen och göra i ordning kortet.

Även om det tar mycket tid att göra blommorna säger en frivillig person i Massachussetts att ”Vi har aldrig känt att det har varit jobbigt eller slöseri med tid. Faktiskt är hela arbetet mycket trivsamt. De här lotusblommorna är så vackra och vi delar skönheten med andra människor. När människor ser blommorna vaknar godheten och skönheten i deras hjärtan, och det hjälper dem att stödja ”Sanning, medkänsla, tålamod.””

Barn runt om i världen uppskattar de vackra origamiblommorna.

Falun Dafa-utövare i Indien har tagit många initiativ till att hjälpa barn i skolor och på andra håll att få lära sig hur man gör de här blommorna.

Tania Vinogradovo är bildlärare i Pondicherry, Indien. Hon lärde sig att vika lotusblommor av en kvinna i Tyskland. Det tar bara några minuter för henne att sätta ihop alla delar; nio pappersbitar, en gummisnodd och ett bokmärke där det står ”Sanning, medkänsla, tålamod” och sedan är det klart.

Varje gång hon ger bort en sådan här glittrande blomma i flera färger uttrycker människor glädje och lycka. Hon säger att ”människor verkar verkligen tycka att lotusblommorna är obeskrivligt vackra.”

©Veeresh M. Honnihal/NTD Staff

Lotusblomman har fått uppskattning av så många som en symbol för renhet och perfekt skönhet. Den djupa, inre betydelsen är mycket mer än det vi ser med ögat. De små fröna gror i dyigt vatten och växer uppåt, sträcker sig mot ljuset ovanför ytan och blir till vackra blommor som lyser upp i omgivningen. Ingen smuts fastnar på bladen.

På samma vis har ”hoppets lotusblomma” hittat sin plats i människors hjärtan. En del hänger dem på bilens backspegel eller på väskan, medan andra har dem i huset. Den här origamiblomman i fina färger väcker verkligen människors godaste sidor.

Fakta

falun dafa

Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, medkänsla och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.