Broccoli motverkar cancer – så här får du bästa effekten


Forskning har upprepade gånger visat att korsblommiga grönsaker, såsom broccoli, brysselkål och blomkål har anti-cancer och anti-inflammatoriska effekter. Anledningen är att de innehåller en kraftig antioxidant som heter sulforafan, och den rikaste källan av ämnet finns i broccoli.

Broccoli har visat sig döda de stamceller som gör cancer odödlig.

Även om broccoli i sig är en rik källa till sulforafan, så har broccoligroddar 10 till 100 gånger högre nivåer av sulforafan än fullväxt broccoli. Endast ca 28 gram broccoligroddar innehåller lika mycket sulforafan som ca 700 gram broccoli.

Allra bäst är det att äta färska, råa broccoligroddar, och de passar utmärkt att lägga på smörgås, i wraps eller i sallader.

Broccoligroddar har exempelvis visat sig vara mycket effektiva för att minska risken för bröstcancer.

En studie från University of Illinois som publicerades i The British Journal of Nutrition visar att om man kombinerar broccoli med broccoligroddar blir grönsakens anti-cancereffekt nästan dubbelt så kraftfull.

Enligt Elizabeth Jeffery, professor i näringslära vid universitetet, är 3 till 5 portioner broccoli per vecka tillräckligt för att få den cancerförhindrande effekten.

Viktigt att inte överkoka

Men det är viktigt att broccolin fortfarande har kvar ett levande enzym som heter myrosinas. Detta enzym behövs för att bilda sulforafan, grönsakens aktiva cancerbekämpande substans.

Problemet är att många överkokar sin broccoli. Att tillaga broccoli för länge eller på för hög värme förstör myrosinaset. En studie visade att två minuters tillagning i mikrovågsugn eller sju minuters ångning förstör myrosinaset.

Jeffery rekommenderar att ångkoka broccolin i endast två till fyra minuter för att skydda både enzymet och de övriga näringsämnena.

Ett annat sätt att se till att du får i dig myrosinas är att äta råa broccoligroddar. De innehåller enorma mängder.

Broccoligroddar innehåller stora mängder sulforafan, det ämne som bekämpar cancer.

Större effekt av kombination

Forskarna noterade att vissa hälsomedvetna konsumenter använder tillskott med broccolipulver, särskilt om de inte gillar broccoli. Men att ta tillskott fungerar inte på samma sätt om tillskottet inte innehåller myrosinas. Forskarna menar att det här enzymet i kombination med broccolipulver kan öka sulforafaninnehållet.

Forskning har visat att sulforafan även är effektivt mot många andra sjukdomar såsom exempelvis diabetes och artros. 

Studien var liten. Fyra friska män åt enbart broccoligroddar, enbart broccolipulver eller en kombination av de två. Tester som utfördes tre timmar efter måltiderna visade på en nästan dubbel ökning av sulforafanupptaget när groddarna och pulvret åts tillsammans.

Enligt forskarna visar det här att myrosinaset i broccoligroddar inte bara tillverkar sulforafan från groddar utan även från broccolipulver.

Forskarna noterar också att man kan inta andra livsmedel som innehåller sulforafan, såsom senap, rädisor, rucola och wasabi tillsammans med broccolin för att öka dess effekter. Till exempel föreslår de att man strör broccoligroddar över broccolin. Eller så kan man göra en senaps- eller wasabisås och servera till broccolin.

Allra bäst är det att äta färska, råa broccoligroddar, och de passar utmärkt att lägga på smörgås, i wraps eller i sallader.

Broccoligroddar har blivit mycket populära, och du hittar dem i välsorterade livsmedelsbutiker och hälsokostbutiker. Pulvret hittar man lätt i hälsokostbutiker och i onlinebutiker. Du kan också enkelt göra egna broccoligroddar.

Forskning har visat att sulforafan även är effektivt mot många andra sjukdomar såsom exempelvis diabetes och artros. Om du vill läsa mer om de positiva, evidensbaserade fördelarna hos sulforafan, kan du gå in på GreenMedinfos databas för forskning på Sulforafan, som innehåller forskning om dess terapeutiska användning för mer än 100 olika sjukdomstillstånd.

GMI Research Group (GMIRG) ägnar sig åt att undersöka dagens viktigaste hälso- och miljöfrågor. Särskild tonvikt ligger på miljöhälsa. Vår fokuserade och djupa forskning undersöker de många sätt som människokroppens nuvarande tillstånd direkt återspeglar omgivningens verkliga tillstånd. Den här artikeln publicerades ursprungligen på GreenMedinfo.com.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss