loading








Ljuvliga rawchokladpraliner med myntafyllning. Foto: Katrin Petersson
Ljuvliga rawchokladpraliner med myntafyllning. Foto: Katrin Petersson
Mat

Hälsoentreprenören: Därför mår vi bättre av rawfood

Andrea Elvhage

Vad är egentligen nyttan med att äta rawfood? Jo, mat som hettas upp till max 42 grader ger kroppen maximalt med näring, berättar Mikael Boström som är hälsoentreprenör och medgrundare till nätverket Rawfoodmiddagar.com. Han brinner för att hjälpa människor att leva friskare och mer hälsosamma liv, och det gör man också av att äta rawfoodkost, säger han.

Det är lätt att tro att rawfood bara är råkost, som rårivna morötter och sallad. Men tillagningen kan varieras genom att till exempel torka, juica, fermentera, syra, hacka, mala, marinera, grodda, blötlägga och frysa maten. Tillagningsmetoder man inte använder är kokning, stekning, fritering och grillning.

Rawfood är vegansk mat, eftersom man utesluter alla animaliska ingredienser. Man utesluter även gluten, processade och raffinerade produkter som vitt socker eller halvfabrikat. Mikael betonar att det finns världsomfattande forskning som visar att en växtbaserad kost är den mest fördelaktiga för oss människor.

Dessa raw falaflar avnjöts av Mikael Boström när han besökte Matthew Kennel Culinary Academy i Kalifornien 2013. Foto: Mikael Boström

– Rawfood gör att kroppen läker snabbare på cellnivå. Allt mår bättre, både på insidan och utsidan. Vi pratar för lite om detta i samhället. Det är en stor del av stadsbudgeten i många västländer som går till sjukvård. När någon blivit sjuk så hjälper vi till, och det är ju bra, men det finns en enorm potential att jobba förebyggande och ta hand om grundorsaken till ohälsa så att vi blir friskare och får färre sjukdomar. Rawfood och hälsosam mat är en del av ett hälsosamt leverne, och ökar välmåendet på alla plan, säger Mikael.

Han framhåller att rawfood med ekologiska ingredienser ger kroppen vad den behöver för att må som bäst, eftersom den bibehåller näringsämnen och enzymer i större utsträckning än mat som upphettats över 42 grader. En annan upptäckt i forskningen är att det bara är animalisk kost som kan framkalla den plack i kärlen som leder till hjärt- och kärlsjukdomar, vilket inte händer med växtbaserad mat.

Raw ravioli för finsmakaren. Foto: Mikael Boström

Ett vanligt och enkelt sätt att introducera raw i sin kost, är att göra efterrätter som rawfoodbollar eller annan raw-efterrätt.

– Många vanliga efterrätter är ju varken kokta, stekta eller grillade, så raw-efterrätter kan kännas ganska likt det man är van vid. En del efterrätter kan också varit raw även om man inte benämnt dem så, säger han.

Kan man bli mätt på rawfood?

Mikael Boström berättar om olika förutfattade meningar han kan stöta på. Blir man mätt, kanske någon undrar. Och man kanske inte bara vill äta kall mat vintertid.

– All kokt, stekt och grillad mat tillagar du under värme. Men du äter den inte när den är 100 grader, för då bränner du dig. Man väntar tills att den svalnat något. Du kanske tar första tuggan när den är 50 grader, och en stund senare är all mat nere på 40 grader eller lägre, och det är lika varmt som du kan äta rawfood. Man kan äta varm rawfood, det är bara det att värmen inte ska gå mycket över den egna kroppstemperaturen. Precis som vi människor så dör många växter vid temperaturer runt dryga 40 grader, menar Mikael.

Hälsointresset har alltid funnits hos Mikael Boström. Tidigare utvecklade han robotmaskiner och automatiserade paketeringsprocesser, men de senaste åren har han ägnat sig åt näring, mat och hälsa. Foto: Catherine Hirota

Tron att man måste äta kött för att få i sig tillräckligt med protein och för att bli ordentligt mätt, är ett annat koncept många bär på.

– Det är precis som all mat. Ju mer man äter, desto mättare blir man. Baljväxter som bönor, ärtor och linser samt även nötter och frön är mat med väldigt hög densitet precis som kött. Vissa av dem har lika mycket eller till och med mer protein än vad kött har, påpekar han.

Knytkalas blev startskottet för Sveriges största rawfoodnätverk

2011 blev Mikael Boström inbjuden till ett rawfoodknytkalas via sin vän Catherine Hirota.

– Både hon och jag är väldigt utåtriktade och går igång på saker. Alla hade gjort var sin rätt som man fick smaka på, det var jättemysigt. Efter det lilla knytkalaset på sju personer, lade vi upp en Facebook-grupp, och efter bara en vecka hade 200 personer i Sverige anmält att de ville äta med oss. “Hur gör vi nu?” tänkte vi.

Så lades grunden till Rawfoodmiddagar.com, som idag är Sveriges största rawfoodnätverk med drygt 7 000 medlemmar. Knyten arrangeras över hela Sverige och vem som helst kan anmäla sig som värd för ett knytkalas. Sedan läggs eventet upp på hemsidan.

– Man brukar vara runt 8–20 personer beroende på hur stort man har hemma. Man kan bjuda in både sina egna vänner och folk i nätverket. Den som har knytet gör själv ingen mat utan istället är det gästerna som tar med färdiga maträtter som de lagat eller kanske köpt färdiga. Så avnjuter man en 8–20 rättersmeny, beroende på hur många som kommer, säger Mikael Boström.

 

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading








Ljuvliga rawchokladpraliner med myntafyllning. Foto: Katrin Petersson
Ljuvliga rawchokladpraliner med myntafyllning. Foto: Katrin Petersson
Mat

Hälsoentreprenören: Därför mår vi bättre av rawfood

Andrea Elvhage

Vad är egentligen nyttan med att äta rawfood? Jo, mat som hettas upp till max 42 grader ger kroppen maximalt med näring, berättar Mikael Boström som är hälsoentreprenör och medgrundare till nätverket Rawfoodmiddagar.com. Han brinner för att hjälpa människor att leva friskare och mer hälsosamma liv, och det gör man också av att äta rawfoodkost, säger han.

Det är lätt att tro att rawfood bara är råkost, som rårivna morötter och sallad. Men tillagningen kan varieras genom att till exempel torka, juica, fermentera, syra, hacka, mala, marinera, grodda, blötlägga och frysa maten. Tillagningsmetoder man inte använder är kokning, stekning, fritering och grillning.

Rawfood är vegansk mat, eftersom man utesluter alla animaliska ingredienser. Man utesluter även gluten, processade och raffinerade produkter som vitt socker eller halvfabrikat. Mikael betonar att det finns världsomfattande forskning som visar att en växtbaserad kost är den mest fördelaktiga för oss människor.

Dessa raw falaflar avnjöts av Mikael Boström när han besökte Matthew Kennel Culinary Academy i Kalifornien 2013. Foto: Mikael Boström

– Rawfood gör att kroppen läker snabbare på cellnivå. Allt mår bättre, både på insidan och utsidan. Vi pratar för lite om detta i samhället. Det är en stor del av stadsbudgeten i många västländer som går till sjukvård. När någon blivit sjuk så hjälper vi till, och det är ju bra, men det finns en enorm potential att jobba förebyggande och ta hand om grundorsaken till ohälsa så att vi blir friskare och får färre sjukdomar. Rawfood och hälsosam mat är en del av ett hälsosamt leverne, och ökar välmåendet på alla plan, säger Mikael.

Han framhåller att rawfood med ekologiska ingredienser ger kroppen vad den behöver för att må som bäst, eftersom den bibehåller näringsämnen och enzymer i större utsträckning än mat som upphettats över 42 grader. En annan upptäckt i forskningen är att det bara är animalisk kost som kan framkalla den plack i kärlen som leder till hjärt- och kärlsjukdomar, vilket inte händer med växtbaserad mat.

Raw ravioli för finsmakaren. Foto: Mikael Boström

Ett vanligt och enkelt sätt att introducera raw i sin kost, är att göra efterrätter som rawfoodbollar eller annan raw-efterrätt.

– Många vanliga efterrätter är ju varken kokta, stekta eller grillade, så raw-efterrätter kan kännas ganska likt det man är van vid. En del efterrätter kan också varit raw även om man inte benämnt dem så, säger han.

Kan man bli mätt på rawfood?

Mikael Boström berättar om olika förutfattade meningar han kan stöta på. Blir man mätt, kanske någon undrar. Och man kanske inte bara vill äta kall mat vintertid.

– All kokt, stekt och grillad mat tillagar du under värme. Men du äter den inte när den är 100 grader, för då bränner du dig. Man väntar tills att den svalnat något. Du kanske tar första tuggan när den är 50 grader, och en stund senare är all mat nere på 40 grader eller lägre, och det är lika varmt som du kan äta rawfood. Man kan äta varm rawfood, det är bara det att värmen inte ska gå mycket över den egna kroppstemperaturen. Precis som vi människor så dör många växter vid temperaturer runt dryga 40 grader, menar Mikael.

Hälsointresset har alltid funnits hos Mikael Boström. Tidigare utvecklade han robotmaskiner och automatiserade paketeringsprocesser, men de senaste åren har han ägnat sig åt näring, mat och hälsa. Foto: Catherine Hirota

Tron att man måste äta kött för att få i sig tillräckligt med protein och för att bli ordentligt mätt, är ett annat koncept många bär på.

– Det är precis som all mat. Ju mer man äter, desto mättare blir man. Baljväxter som bönor, ärtor och linser samt även nötter och frön är mat med väldigt hög densitet precis som kött. Vissa av dem har lika mycket eller till och med mer protein än vad kött har, påpekar han.

Knytkalas blev startskottet för Sveriges största rawfoodnätverk

2011 blev Mikael Boström inbjuden till ett rawfoodknytkalas via sin vän Catherine Hirota.

– Både hon och jag är väldigt utåtriktade och går igång på saker. Alla hade gjort var sin rätt som man fick smaka på, det var jättemysigt. Efter det lilla knytkalaset på sju personer, lade vi upp en Facebook-grupp, och efter bara en vecka hade 200 personer i Sverige anmält att de ville äta med oss. “Hur gör vi nu?” tänkte vi.

Så lades grunden till Rawfoodmiddagar.com, som idag är Sveriges största rawfoodnätverk med drygt 7 000 medlemmar. Knyten arrangeras över hela Sverige och vem som helst kan anmäla sig som värd för ett knytkalas. Sedan läggs eventet upp på hemsidan.

– Man brukar vara runt 8–20 personer beroende på hur stort man har hemma. Man kan bjuda in både sina egna vänner och folk i nätverket. Den som har knytet gör själv ingen mat utan istället är det gästerna som tar med färdiga maträtter som de lagat eller kanske köpt färdiga. Så avnjuter man en 8–20 rättersmeny, beroende på hur många som kommer, säger Mikael Boström.

 

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024