Swedbanks vd Birgitte Bonnesen får sparken.
– Det har varit en dramatisk morgon, säger Lars Idermark, ordförande för Swedbank, på årsstämman.
De senaste dagarna har varit omskakande med polisrazzia mot banken under gårdagen, misstankar om grovt svindleri och att det på morgonen stod klart att Bonnesen kommer att nekas ansvarsfrihet på dagens årsstämma. En stund senare blev hon av med jobbet.
– Birgitte har gjort en betydande insats för banken, säger Idermark på stämman, en dryg timme efter avskedsbeskedet.
Beslutet att byta ut vd motiverar Idermark med att det behövs ett nytt ledarskap i banken för att återskapa förtroendet.
– Vi har anledning att vara självkritiska. Det är något vi tar med oss framåt för att göra oss bättre, säger han.
Frågan om öppenhet är central.
Idermark hävdar att Swedbank inte vilselett myndigheter som har begärt information från banken.
Vinsten i topp
På scenen sitter den tillförordnade vd:n Anders Karlsson på Bonnesens stol. Han beskriver 2018 som "ett av våra bästa år någonsin" med en lönsamhet utan motstycke.
– Men fokus måste också vara att återställa förtroendet, säger Karlsson.
Storägaren AMF:s vd Johan Sidenmark undrar på stämman hur banken ska bygga upp förtroendet igen. Han frågar Idermark bland annat om han litar på att han fått korrekt information om penningtvätt av Bonnesen.
– Vi måste utgå från att den information vi får i styrelsen är korrekt, sen måste vi avvakta de utredningar som pågår, svarar Idermark.
På frågan om banken har tillräckliga kontrollfunktioner anser Idermark att "ingen bank kan säga att allt är perfekt" men att Swedbank blivit bättre på området på senare år.
Allt svindlar
Storägarna Alecta, AMF och Folksam meddelade redan på morgonen att man inte kommer att bevilja Swedbanks vd ansvarsfrihet på dagens stämma. Nekad ansvarsfrihet öppnar för att aktieägarna kan stämma henne.
Händelseutvecklingen i Swedbank är dramatisk efter att Ekobrottsmyndigheten utvidgat förundersökningen till grovt svindleri, konstaterar Aktiespararnas vd Joacim Olsson. Det misstänkta svindleriet, som handlar om att banken kan ha vilselett marknaden om penningtvättsaffären, är rent sensationellt, anser han.
– Jag tycker att situationen är svindlande. Det har aldrig hänt förut att en myndighet gör razzia dagen före en stämma.
Det finns anledning att även se över ansvaret hos den övriga styrelsen, säger Olsson:
– Det får inte bli så att man sparkar vd:n för att skydda styrelsen.
Miljarder väck
Bakgrunden till den senaste dramatiken är att bland andra aktieägarna kan ha lurats av banken och Bonnesen om den misstänkta penningtvätten. Det är just det som de senaste misstankarna om grovt svindleri handlar om. De gäller information som lämnats av bankens företrädare med början den 23 oktober i fjol. Det var då, i samband med en kvartalsrapport, som Bonnesen försäkrade offentligt att Swedbank inte hade några otvättade bykar i Baltikum, liknande Danske Banks enorma penningtvättshärva.
– Med hela det som kommit upp i den här Danskehistorien kan jag vara helt säker, vi har gått igenom allting, sade hon exempelvis till TT.
Ingen person på banken är dock i det här skedet delgiven misstanke om brott.
Ägarna har bokstavligen miljarder skäl att vara missnöjda med sin investering. Tiotals miljarder kronor i börsvärde har omintetgjorts på ett halvår. Såväl Ekobrottsmyndigheten som finansinspektionerna i Sverige, Estland och USA-delstaten New York utreder bolaget. I värsta fall hotar amerikanska jätteböter.
Strax före beskedet om att vd sparkas handelsstoppades aktien på Stockholmsbörsen. Stoppet gäller tills dess att banken skickat ut en kommuniké från årsstämman. Aktien hade före det fallit 3,7 procent i dag.
(Johanna Cederblad/TT)
(Ola Westerberg/TT)
(Joakim Goksör/TT)