Swedbank berättade inte för myndigheter i USA om kunder i Baltikum kopplade till den ökända juristbyrån Mossack Fonseca i Panama, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.
Det kan stå banken mycket dyrt, anser bedömare.
Redan om Swedbank medverkat till penningtvätt i amerikanska dollar kan det svida rejält i bankens kassa, har bedömare konstaterat sedan skandalen rullades upp för fem veckor sedan. USA kan utdöma höga böter och i allra värsta fall dra in rätten att handla med valutan.
Men det kan visa sig vara ännu allvarligare, rapporterar Uppdrag granskning i onsdagens program.
2016 blev den bolagstrixande skatteparadisfirman Mossack Fonseca internationellt ökänd, när medier runtom i världen publicerade företagets kunduppgifter, de så kallade Panamadokumenten. Islands statsminister föll, kändisar avslöjades med skattefusk och penningtvättshärvorna haglade.
Därför skrev delstaten New Yorks finansinspektion DSF till en rad banker, bland dem Swedbank, och frågade om de någonstans i världen haft kunder med band till Mossack Fonseca.
Inga misstankar
I ett svar från den 26 april 2018, som Uppdrag granskning nu kommit över, medgav den svenska banken att den haft sådana kunder – i Sverige och Norge.
"Banken fann inga skäl att misstänka penningtvätt", svarade en person i Swedbanks koncernledning till DSF.
Men genom att jämföra en läcka med Swedbankkunder med Panamadokumenten kan Uppdrag granskning visa att den svenska banken haft ett hundratal Mossack Fonseca-kopplade kunder i Baltikum och motparter i Danske Bank. Dessa har Swedbank inte berättat om för New York-myndigheten.
Här finns inte minst den ökände ryske oligarken Iskander Machmudov. Till och med den föga nogräknade juristbyrån i Panama bröt 2016 med Machmudov på grund av misstänkt penningtvätt, men han fortsatte en tid att vara Swedbanks storkund (han är det inte längre).
Ljuga allvarligt
Oligarken med partner har stått för fler än 200 bolagskunder i Swedbank, varav ett 20-tal företrätts av just Mossack Fonseca. I exempelvis en transaktion fördes 900 miljoner kronor via Swedbank till Machmudovs bolag, som sköts av Panamafirman, på skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna.
Om Swedbank har vilselett amerikanska myndigheter är det ett grovt brott.
– Om man ljuger är det väldigt allvarligt. Och det kommer inte att ignoreras. Om man ljuger så döljer man någonting hårresande, säger Jim McGovern, kongressledamot som engagerat sig mot korruption, till Uppdrag granskning.
Som jämförelse har Danske Bank efter sin penningtvättsskandal, som utreds av bland andra myndigheter i USA, avsatt omkring 25 miljarder kronor till eventuella kommande böter. En stämning från amerikanska aktieägare på liknande belopp förbereds och värdet på banken har ungefär halverats.
”Otroligt märkligt”
Swedbank skriver i en kommentar att man ”samarbetar fullt ut och kommunicerar tydligt, korrekt och med gott uppsåt med samtliga relevanta myndigheter”, men att man av juridiska skäl inte kan kommentera korrespondens med New York-myndigheten DSF.
Vd Birgitte Bonnesen säger dock i onsdagens program:
– Det låter otroligt märkligt att vi skulle ha någon intention att mörka. Det är inte alls i linje med det sätt vi jobbar på.
Vd:n säger att hon ska "ta i det direkt".
– Jag måste titta på om det finns mer av det här.
Styrelseordförande Lars Idermark säger sig varken känna till uppgifterna om de baltiska Mossack Fonseca-kunderna eller förfrågan från DSF.
(Ola Westerberg/TT)