Alla desinfektionsmedel håller inte måttet

Förra året ökade tillverkningen och importen av handdesinfektionsmedel på den svenska marknaden med nästan 400 procent. Foto: Kemikalieinspektionen


Nästan en femtedel av hand- och ytdesinfektionsmedlen har allvarliga brister. Det visar en granskning som Kemikalieinspektionen har gjort.

Coronapandemin ledde till att tillverkningen och importen av desinfektionsmedel ökade med flera hundra procent förra året. Många nya aktörer och produkter kom ut på marknaden och vid myndighetens kontroller har många produkter med brister upptäckts.

Otillåtna ämnen

– De flesta produkter som vi granskat är säkra att använda, men vi har hittat desinfektionsmedel som har innehållit otillåtna ämnen eller varit felaktigt märkta, säger Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

– Under normala omständigheter så hade antalet brister varit uppseendeväckande, men med tanke på den snabba omställningen är det inte förvånande att en del företag inte klarar kraven i lagstiftningen.

Tillverkningen och importen av handdesinfektionsmedel på den svenska marknaden ökade med nästan 400 procent 2020 jämfört med året innan och antalet aktörer som tillverkade och sålde desinfektionsmedel med 270 procent.

Knappt en femtedel hade brister

Av de totalt 85 hand- och ytdesinfektionprodukter som Kemikalieinspektionen har kontrollerat bedömdes 18 procent ha allvarliga brister. Exempelvis kunde de innehålla otillåtna ämnen, till exempel metanol, eller hade för låg halt av verksamt ämne för att vara effektiva, uppger Kemikalieinspektionen.

– Våra råd till konsumenter är att handla hos kända aktörer som apotek och livsmedelsaffärer. Där har vi hittat färre problem medan e-handelsplatser, speciellt de som har sitt säte utanför EU oftare har brister. Kontrollera också att halten av etanol är över 60 procent för då ska produkten vara effektiv, säger Jenny Karlsson.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!