loading
Hälsa

Alexandra De Paoli: Stärk immunförsvaret med en grön drink

Eva Sagerfors

När vardagens tempo skruvas upp och förkylningarna är vanliga gör man gott i att stärka sig med extra vitaminer och nyttigheter som hjälper kroppen. Nu är det högsäsong för grönkål och tillsammans med bland annat äpple och citron kan vi göra fräsch råsaft á la Alexandra De Paoli.

Att regelbundet bjuda sig själv på nyttigheter piggar upp och stödjer immunförsvaret, men det är förstås inte en quick-fix för att må bra och ha balans i vardagen. När du samlat ihop ingredienserna och låtit råsaftcentrifugen få arbeta, passa då på att sitta ner och ge dig en stund av ro. Lägg bort mobilen och smaka på din gröna drink. Använd sinnena och släpp ner axlarna.

Det gröna klorofyllet är en kraftfull antioxidant som stärker immunförsvaret och motverkar inflammationer. Det hjälper till att rensa kroppen genom att binda slaggämnen och transportera ut dem. Klorofyllet har också en läkande verkan på tarmen.

Bra för rökare och mot ledvärk

Just grönkålen är en av våra mest näringsrika grönsaker, skriver Alexandra för Yle. Den har en speciell smak och kan kräva lite tillvänjning. Förutom att blanda den i grönsaksdrinkar gör den sig bra finhackad i sallad och även att göra pesto på.

Grönkålen är bra att äta i förkylningstider. Den minskar risken för astmaattacker och ledvärk, den är stärkande för benstommen och skyddar även ögonen vid kyla. Fibrerna hjälper till att stabilisera blodsockret. Särskilt rekommenderar Alexandra grönkål till rökare som har svårt att ta upp A-vitamin.

Genom att äta grönkål för vi i oss flera vitaminer: A, B6, C, E och K. Här finns också betakaroten, klorofyll, kalium, kalcium, koppar, mangan, magnesium, omega 3, fibrer och svavel. Grönkål är en bra källa till näringsämnena lutein och zeaxantin.

I råsaftdrinken lägger Alexandra i blast från rödbetor, som innehåller så mycket nyttigt att hon menar att det är det nyttigaste på hela växten. Receptet kommer från hennes artikel för Yle.

Före. Foto: Eva Sagerfors

Alexandras gröna råsaft med grönkål

Det här behöver du

Grönkål, några blad

Rödbetsblast, ett knippe

1 citron, grovt skalad

1 grönt äpple

Ingefära, en liten bit

Gör så här

Lägg alltihop i en råsaftcentrifug och kör den. Drick sedan drinken färsk.

Drinken blir röd om man lägger i både rödbetstjälkar och -blad. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.  

 

Det är halvtidsuppträdande i matchen – den lilla flickan stjäl showen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Hälsa

Alexandra De Paoli: Stärk immunförsvaret med en grön drink

Eva Sagerfors

När vardagens tempo skruvas upp och förkylningarna är vanliga gör man gott i att stärka sig med extra vitaminer och nyttigheter som hjälper kroppen. Nu är det högsäsong för grönkål och tillsammans med bland annat äpple och citron kan vi göra fräsch råsaft á la Alexandra De Paoli.

Att regelbundet bjuda sig själv på nyttigheter piggar upp och stödjer immunförsvaret, men det är förstås inte en quick-fix för att må bra och ha balans i vardagen. När du samlat ihop ingredienserna och låtit råsaftcentrifugen få arbeta, passa då på att sitta ner och ge dig en stund av ro. Lägg bort mobilen och smaka på din gröna drink. Använd sinnena och släpp ner axlarna.

Det gröna klorofyllet är en kraftfull antioxidant som stärker immunförsvaret och motverkar inflammationer. Det hjälper till att rensa kroppen genom att binda slaggämnen och transportera ut dem. Klorofyllet har också en läkande verkan på tarmen.

Bra för rökare och mot ledvärk

Just grönkålen är en av våra mest näringsrika grönsaker, skriver Alexandra för Yle. Den har en speciell smak och kan kräva lite tillvänjning. Förutom att blanda den i grönsaksdrinkar gör den sig bra finhackad i sallad och även att göra pesto på.

Grönkålen är bra att äta i förkylningstider. Den minskar risken för astmaattacker och ledvärk, den är stärkande för benstommen och skyddar även ögonen vid kyla. Fibrerna hjälper till att stabilisera blodsockret. Särskilt rekommenderar Alexandra grönkål till rökare som har svårt att ta upp A-vitamin.

Genom att äta grönkål för vi i oss flera vitaminer: A, B6, C, E och K. Här finns också betakaroten, klorofyll, kalium, kalcium, koppar, mangan, magnesium, omega 3, fibrer och svavel. Grönkål är en bra källa till näringsämnena lutein och zeaxantin.

I råsaftdrinken lägger Alexandra i blast från rödbetor, som innehåller så mycket nyttigt att hon menar att det är det nyttigaste på hela växten. Receptet kommer från hennes artikel för Yle.

Före. Foto: Eva Sagerfors

Alexandras gröna råsaft med grönkål

Det här behöver du

Grönkål, några blad

Rödbetsblast, ett knippe

1 citron, grovt skalad

1 grönt äpple

Ingefära, en liten bit

Gör så här

Lägg alltihop i en råsaftcentrifug och kör den. Drick sedan drinken färsk.

Drinken blir röd om man lägger i både rödbetstjälkar och -blad. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.  

 

Det är halvtidsuppträdande i matchen – den lilla flickan stjäl showen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024