Alexandra De Paoli: Stärk immunförsvaret med en grön drink


När vardagens tempo skruvas upp och förkylningarna är vanliga gör man gott i att stärka sig med extra vitaminer och nyttigheter som hjälper kroppen. Nu är det högsäsong för grönkål och tillsammans med bland annat äpple och citron kan vi göra fräsch råsaft á la Alexandra De Paoli.

Att regelbundet bjuda sig själv på nyttigheter piggar upp och stödjer immunförsvaret, men det är förstås inte en quick-fix för att må bra och ha balans i vardagen. När du samlat ihop ingredienserna och låtit råsaftcentrifugen få arbeta, passa då på att sitta ner och ge dig en stund av ro. Lägg bort mobilen och smaka på din gröna drink. Använd sinnena och släpp ner axlarna.

Det gröna klorofyllet är en kraftfull antioxidant som stärker immunförsvaret och motverkar inflammationer. Det hjälper till att rensa kroppen genom att binda slaggämnen och transportera ut dem. Klorofyllet har också en läkande verkan på tarmen.

Bra för rökare och mot ledvärk

Just grönkålen är en av våra mest näringsrika grönsaker, skriver Alexandra för Yle. Den har en speciell smak och kan kräva lite tillvänjning. Förutom att blanda den i grönsaksdrinkar gör den sig bra finhackad i sallad och även att göra pesto på.

Grönkålen är bra att äta i förkylningstider. Den minskar risken för astmaattacker och ledvärk, den är stärkande för benstommen och skyddar även ögonen vid kyla. Fibrerna hjälper till att stabilisera blodsockret. Särskilt rekommenderar Alexandra grönkål till rökare som har svårt att ta upp A-vitamin.

Genom att äta grönkål för vi i oss flera vitaminer: A, B6, C, E och K. Här finns också betakaroten, klorofyll, kalium, kalcium, koppar, mangan, magnesium, omega 3, fibrer och svavel. Grönkål är en bra källa till näringsämnena lutein och zeaxantin.

I råsaftdrinken lägger Alexandra i blast från rödbetor, som innehåller så mycket nyttigt att hon menar att det är det nyttigaste på hela växten. Receptet kommer från hennes artikel för Yle.

Före. Foto: Eva Sagerfors

Alexandras gröna råsaft med grönkål

Det här behöver du

Grönkål, några blad

Rödbetsblast, ett knippe

1 citron, grovt skalad

1 grönt äpple

Ingefära, en liten bit

Gör så här

Lägg alltihop i en råsaftcentrifug och kör den. Drick sedan drinken färsk.

Drinken blir röd om man lägger i både rödbetstjälkar och -blad. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.  

 

Det är halvtidsuppträdande i matchen – den lilla flickan stjäl showen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?