loading



Foto: Alexandra De Paoli
Foto: Alexandra De Paoli
Blogg

Alexandra De Paoli: Så använder du maskrosrot som magmedicin

Alexandra De Paoli

Jag tänker ibland att världen är uppdelad i två läger: De som gillar maskrosor och de som hatar maskrosor. Alla verkar ha en åsikt om den här växten. Själv tillhör jag förstås dem som gillar maskrosor, både för att de är nyttiga och för att de är så soliga och glada blommor.

Hela växten är ätlig, men godast är nog blommorna. De smakar sött och saftigt och är riktigt trevliga att ha som dekoration i en sallad, i en skål ris eller en gryta.

Både mat och läkeväxt

Maskrosblad är också riktigt goda, bara man hittar rätt sort. Det finns ett 50-tal maskrossorter i Sverige, och de flesta av dem måste man vara botaniker för att kunna skilja åt. Lättaste sättet att se skillnad på dem är att titta på bladen. Provsmakar man olika maskrosblad märker man ganska snart att en del blad är godare än andra. Själv gillar jag de mest flikiga bladen med svarta kanter. De är tyvärr inte de snyggaste, men helt klart de godaste. I min mun smakar de som ruccola, fast med mer smak. Jag använder dem till sallad, och min italienska mormor gjorde en rätt som hon kallade radicchio av dem. Radicchio är något jag kan längta efter en hel vinter.

Foto: Alexandra De Paoli

Maskros är också en fantastisk läkeväxt. Den innehåller bland annat bitterämne, som stimulerar matsmältningen och hjälper mot förstoppning, och cholin som kan hjälpa till att sänka kolesterolet.

På franska heter maskros "pisenlit", som betyder "kissa i sängen". Det gör man inte när man dricker maskroste, men maskrosen är en bra urindrivande växt som kan användas vid högt blodtryck eller urinvägsinfektioner. Då kokar man te av maskrosor, hela växten, och dricker tre koppar om dagen i två veckor.

Magmedicin på maskrosrötter

Rötterna är extra bittra, och är bra att göra en tinktur av. Maskrostinktur är bra vid dålig matsmältning och förstoppning.

Gör så här:

- Gräv upp maskrosrötter och tvätta dem rena med vatten och en tandborste.

- Skär rötterna i cm-stora bitar och torka dem i ugn på 40° eller i ett varmt och torrt rum (men inte soligt).

- När rötterna är torra, lägg dem i en glasburk och fyll på med 40%-ig vodka eller brännvin. Spriten ska täcka rötterna ordentligt.

- Låt dra i 4 veckor och sila sedan bort rotbitarna.

Förvara tinkturen i en mörk glasflaska. Håller nästan i evighet.

Tag 1 tsk i ett glas vatten vid behov.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Texten publicerades ursprungligen på Alexandras hemsida. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss. 

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading



Foto: Alexandra De Paoli
Foto: Alexandra De Paoli
Blogg

Alexandra De Paoli: Så använder du maskrosrot som magmedicin

Alexandra De Paoli

Jag tänker ibland att världen är uppdelad i två läger: De som gillar maskrosor och de som hatar maskrosor. Alla verkar ha en åsikt om den här växten. Själv tillhör jag förstås dem som gillar maskrosor, både för att de är nyttiga och för att de är så soliga och glada blommor.

Hela växten är ätlig, men godast är nog blommorna. De smakar sött och saftigt och är riktigt trevliga att ha som dekoration i en sallad, i en skål ris eller en gryta.

Både mat och läkeväxt

Maskrosblad är också riktigt goda, bara man hittar rätt sort. Det finns ett 50-tal maskrossorter i Sverige, och de flesta av dem måste man vara botaniker för att kunna skilja åt. Lättaste sättet att se skillnad på dem är att titta på bladen. Provsmakar man olika maskrosblad märker man ganska snart att en del blad är godare än andra. Själv gillar jag de mest flikiga bladen med svarta kanter. De är tyvärr inte de snyggaste, men helt klart de godaste. I min mun smakar de som ruccola, fast med mer smak. Jag använder dem till sallad, och min italienska mormor gjorde en rätt som hon kallade radicchio av dem. Radicchio är något jag kan längta efter en hel vinter.

Foto: Alexandra De Paoli

Maskros är också en fantastisk läkeväxt. Den innehåller bland annat bitterämne, som stimulerar matsmältningen och hjälper mot förstoppning, och cholin som kan hjälpa till att sänka kolesterolet.

På franska heter maskros "pisenlit", som betyder "kissa i sängen". Det gör man inte när man dricker maskroste, men maskrosen är en bra urindrivande växt som kan användas vid högt blodtryck eller urinvägsinfektioner. Då kokar man te av maskrosor, hela växten, och dricker tre koppar om dagen i två veckor.

Magmedicin på maskrosrötter

Rötterna är extra bittra, och är bra att göra en tinktur av. Maskrostinktur är bra vid dålig matsmältning och förstoppning.

Gör så här:

- Gräv upp maskrosrötter och tvätta dem rena med vatten och en tandborste.

- Skär rötterna i cm-stora bitar och torka dem i ugn på 40° eller i ett varmt och torrt rum (men inte soligt).

- När rötterna är torra, lägg dem i en glasburk och fyll på med 40%-ig vodka eller brännvin. Spriten ska täcka rötterna ordentligt.

- Låt dra i 4 veckor och sila sedan bort rotbitarna.

Förvara tinkturen i en mörk glasflaska. Håller nästan i evighet.

Tag 1 tsk i ett glas vatten vid behov.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Texten publicerades ursprungligen på Alexandras hemsida. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss. 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024