Alexandra De Paoli: Enkelt att göra eget örtsalt
Örtterapeut, journalist och fotograf med stor kärlek till allt som växer
Foton: Eva Sagerfors


Att göra sitt eget örtsalt är enkelt och kan bli fantastiskt gott! Här har man möjlighet att välja örter helt efter tycke och smak, och kan göra olika örtsalt för olika ändamål.

Säg adjö till glutamatspäckade allkryddor och grillkryddor och gör dina egna i stället! Örtsalt är gott till nästan all matlagning, och kan bli den där magiska kryddan som för en anrättning från att vara totalt menlös till att bli en kulinarisk upplevelse.

Det viktigaste är att plocka örterna en torr och solig dag, eftersom de har mest smak då.

Basilika och persilja.

Det här behöver du:

2 liter blandade färska örter

2 msk finmalet havssalt eller annat salt

½ squash

2 tomater

½ purjolök

2 klyftor vitlök

½–1 röd chilifrukt

½ röd paprika

2 cm pepparrot

Libbsticka

Bra örter att använda är:

Libbsticka – har rik och kraftig buljongsmak och är huvudingrediens i många örtsalter

Persilja – brukar jag ta mycket av

Basilika

Oregano

Timjan

Gräslök

Mejram

Backtimjan

Så här gör du:

1. Hacka örterna grovt och lägg dem i en matberedare.

2. Skär upp grönsakerna och lägg dem också i matberedaren.

3. Kör beredaren tills allt är finfördelat, det ska vara som en lös gröt.

4. Tillsätt saltet och kör en kort stund till.

5. Bred ut den gröna gröten på en plåt täckt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 40° med luckan på glänt. Låt stå över natten, eller tills gröten har torkat helt och hållet.

6. Kör den torkade gröten i mixer igen till ett pulver. Ibland kan pulvret behöva torka lite till.

7. Lägg örtsaltet i en glasburk med tättslutande lock.

 

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Texten publicerades ursprungligen på Alexandras hemsida.