Alexandra De Paoli: Mild rengöring istället för tvål – fynda i skafferiet
Tre livsmedel i skafferiet: honung, havregryn och kokosolja, fungerar utmärkt för att rengöra och vårda huden. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Vanliga tvålar kan lätt torka ut huden. Med enkla livsmedel kan vi istället tvätta på ett milt och vårdande sätt. Särskilt viktigt är det vid känslig hud, som till exempel när man har akne. Alexandra De Paoli tipsar om hur du kan använda tre saker från skafferiet istället för tvål.

Vad tvättade man sig med innan de vanliga hårda och flytande tvålarna kom?

Här i norr användes asklut, eller pottaska, alltså kaliumkarbonat som man fick när man eldade ved från lövträd till aska. Därefter blandades askan med vatten och fick indunsta. Namnet pottaska kommer från att man beredde den i krukor. Den här processen beskrevs redan på 400-talet f Kr av Aristoteles, och fram till 1800-talets slut tillverkades det storskaligt i skogrika länder som Sverige, Finland och Ryssland.

Förr tvättade man sig med alkalier, som pottaska, eftersom det effektivt löser fett. Det var också bra mot klåda och hudirritation och var en gång det bästa hårrengöringsmedlet i Sverige. Samtidigt som det avfettade och blekte håret så kunde det också döda hårlöss, enligt Shenet.se.

På andra håll i världen hade man andra sätt att rengöra sig på, utifrån landets tillgångar. I Egypten använde man matsoda, medan olivoljan var flitigt använd i Rom och Grekland. I Kina användes saponiner, ett naturligt tvålämne som finns i vissa växter.

Även här har man använt saponinrika växter, som till exempel såpnejlika. Av roten kan man arbeta upp ett skum som fungerar som tvål, skriver örtterapeuten Alexandra De Paoli för finska Yle. Saponiner finns i fler av våra svenska växter, som björklöv, fräken och havre.

Havre innehåller saponiner. Foto: Markus Spiske

Den tvål vi använder idag har funnits i ungefär 4 000 år. Den fungerar genom att minska ytspänningen i vattnet och får fett att lösa sig. I början av tvålens historia hade man mer vatten i den och den var mer som såpa.

Dagens tvålar, både hårda och flytande, kan dock vara uttorkande för huden och starka för den som har känslig hud. När man började använda tvål i Kina upptäckte man detta, men också att de fina sidentextilierna blev förstörda. Eftersom saponinerna är skonsamma använder man det på muséer runt om i världen för att tvätta rent känsliga textilier, berättar Alexandra.

Här tipsar hon om tre alternativ till tvål som man kan använda ofta utan att huden torkar ut. Vi hittar dem alla i skafferiet.

Havregryn rengör

Havregryn fungerar som en mild tvål. Blanda havre och vatten i lika delar och rör om. Det blir som en kall havrevälling. Ta ett par matskedar vattenblandad havre till att tvätta händerna.

– När man gnider in sig med den känns det halkigt, precis som en tvål ska göra och eftersom havren innehåller fibrer blir det som en väldigt mild och snäll skrubbeffekt, säger Alexandra.

Tvätta tills du känner dig ren och skölj sedan med vatten. Efter havretvätten känns händerna mjuka.

Det här kan få bort döda hudceller, smuts och fett, och passar bra att använda i ansiktet, på händerna och över hela kroppen.

Fett löser fett

Har man svår smuts på händerna, som jord eller motorolja, är det bra att ta till något fett. Med vanlig tvål kan man behöva gnida länge för att komma åt i hudvecken. Till sådan smuts använder Alexandra kokosolja, men även smör eller olivolja fungerar bra.

Kokosolja löser fett. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Kanske känns det ovant att använda fett att tvätta med, men det finns flera fördelar med det. Jord, motorolja och annan smuts torkar lätt ut huden, som då behöver extra omvårdnad.

– Då är det bara skönt att tvätta med ett fett som överfettar huden, så behöver man inte smörja in med handkräm efteråt.

Ta en bit kokosolja i händerna och tvätta med. När man sedan sköljer händerna i vatten så kommer inte fettet att försvinna, så ta inte den finaste handduken att torka dig med, säger Alexandra. Ta hellre en gammal handduk eller låt händerna lufttorka.

Honung – bra kur för huden

Honung är också bra att tvätta med, men den passar inte mot svår smuts eller smink. Den är inte tillräckligt stark för det, säger Alexandra. Däremot kan den klara av övrig smuts, till exempel om man har svettats mycket eller bara vill fräscha upp sig.

Flera goda egenskaper hos honungen gör den till en bra rengöring för huden. Den är hygroskopisk, vilket innebär att den binder fukt i huden. Den är  också antibakteriell och antiinflammatorisk.

– Den är en bra kur för huden i största allmänhet, säger Alexandra.

Ta ungefär en tesked till händerna. Passa på att massera in honungen och låt den gärna sitta en minut så att den kan tränga in i huden med sina goda hudvårdande egenskaper. Skölj sedan med ljummet vatten.

Honung rengör och läker. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Mild behandling vid akne

Sådana här milda tvålar från skafferiet är särskilt bra vid akne, säger Alexandra. Ett vanligt misstag vid akne är att man använder starka produkter, som starka tvålar och olika läkemedel eftersom man vill få bort det feta från huden. Men hos den som har akne så är huden mycket känslig.

– Varje finne är en liten inflammation i huden och då måste man ju vara snäll mot huden istället.

Alexandra rekommenderar att man använder milda, snälla tvålar och absolut inte en vanlig, hård, löddrig tvål eftersom det tvättar bort hudens eget fettlager. Följden blir att huden börjar producera mer talg, vilket ger mer problem med akne. Genom att använda kokosolja, honung eller havregryn så hjälper man till att lindra inflammationerna i huden, samtidigt som man tvättar rent på ett milt och snällt sätt.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.