9 goda skäl att använda honung för hår, hud och naglar


Honung är mer än något gott att äta. Det är faktiskt ett väldokumenterat medicinskt mirakelmedel som kan göra mycket gott för huden, håret och naglarna.

I honungen finns många vårdande ämnen, som till exempel antioxidanter, näringsämnen och enzymer. Nu bekräftar vetenskapliga studier honungens läkande verkan, men inom folkmedicinen har den använts i hundratals år.

Här är nio goda anledningar till att använda honung för hår, hud och naglar.

1. Fuktgivare. Honungen hjälper till att hålla kvar fukten i huden.

Det är enkelt att göra en ansiktsbehandling: rengör ansiktet och smörj sedan in med honung. Låt den vara i upp till 20 minuter innan du sköljer bort den med ljummet vatten.

2. Skrubb. En naturlig skrubb gör du enkelt genom att blanda två matskedar honung med en matsked bakpulver. Honungen håller fukten, ger näring och renar huden, medan bakpulvret hjälper till att få bort döda hudceller.

Skrubba huden försiktigt med blandningen. Gör cirkulära rörelser. Skölj med ljummet vatten.

3. Rengör porerna. Honung har antibakteriell verkan, vilket gör den utmärkt för rengöring av porerna. Blanda en matsked honung med två matskedar olja; kokosolja eller jojobaolja.

Rengör och torka huden. Massera sedan in blandningen med cirkulära rörelser. Skölj med varmt vatten. Gör gärna den här rengöringen både på morgonen och kvällen.

4. Läker brännskador. Om du har brännskador eller andra sår, prova att smeta honung på flera gånger dagligen för att undvika ärrbildning. Honung har väldokumenterad läkande förmåga.

5. Behandling av akne. Akne kopplas till bakterier och svamp, och honung har förmåga att ta hand om bådadera. Den har också anti-inflammatorisk verkan vilket gör den utmärkt för den som har akne.

Sätt honung på de utsatta ställena och låt den vara där ungefär 15 minuter. Skölj bort med ljummet vatten.

6. Balsam för håret. Prova det här när håret känns trist. Blanda en matsked honung med två matskedar kokosolja.

Börja att sätta blandningen i hårtopparna. Arbeta in det och gå uppåt så att tre fjärdedelar av håret får av det. Låt det sitta i ungefär 20 minuter. Skölj sedan väl.

7. Vård av nagelbanden. Vi har redan berättat att honung är en naturlig fuktgivare, och den passar därför bra för torra, spruckna nagelband eller för att hjälpa till att hålla dem smidiga. Blanda en tesked var av honung, kokosolja och äppelcidervinäger.

Massera in blandningen på varje nagelband och låt det vara i 10 minuter. Skölj sedan.

8. Gör håret ljusare. Honung innehåller glukosoxidas, ett enzym som avger väteperoxid, som i sin tur kan göra håret ljusare. Men, med den här metoden krävs det lite tålamod. Blanda tre matskedar honung med två matskedar vatten. Sätt i torrt, rent hår och låt det vara i en timme. Skölj väl och upprepa en gång i veckan.

9. Hårborttagare. Honung är en av ingredienserna i en naturlig blandning som kan ta bort oönskad hårväxt från ansiktet, benen eller andra kroppsdelar. Det finns olika recept för att göra en naturlig hårborttagare. Ett av dem innehåller honung, socker och citronsaft.

Blanda en del honung med tre delar socker och några droppar citron. Rör det till en massa som du sedan värmer i tre minuter. När blandningen börjar svalna kan den bres ut på huden i samma riktning som håret växer. Lägg en tygbit över området, tryck till och dra sedan tyget åt motsatt håll.

Andrea Donsky är författare, registrerad holistisk nutritionist, chefredaktör för NaturallySavvy.com, medskapare av The Healthy Shopper Inc. Och NaturallySavvy Media. Artikeln publicerades först på NaturallySavvy.com

 

Hunden kollar ut genom bilrutan, matte säger ”sätt på bältet” – och då gör hon det

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?