Alexandra De Paoli: Vårda huden efter sommaren – skrubba med nypon och fräken
Färska och torkade nypon. Foto: Eva Sagerfors


För många kan huden ha blivit lite torrare efter sommarens bad och soliga dagar. Använd en vårdande, naturlig skrubb för att ta hand om huden. Alexandra De Paoli berättar hur du kan använda nypon, sand och åkerfräken för att vårda huden.

Att skrubba sig i duschen eller efter bastun är en god vana att ta upp då och då för att hålla huden len och välmående. Skrubbandet ökar också cirkulationen. Det är lätt att ordna sin egen skrubb på naturliga ingredienser.

Stärker kärlen

Nypon är inte bara rika på c-vitamin och nyttigt att äta, de kan också vårda huden och stärka kärlen. En nyponskrubb passar därför särskilt bra för de med åderbråck eller som lätt får blåmärken, skriver örtterapeuten Alexandra De Pauli i artikeln för Yle.

Känslan av att gå barfota på en sandstrand är något jag gärna vill spara över vintern.

- Alexandra De Pauli, örtterapeut

Medan nyponskrubben är bra för den känsligare huden på överkroppen väljer Alexandra en sandskrubb till fötter och ben. Det ska vara en finare sand så att den inte sliter för mycket på huden. Skrubben går bra att spara i en burk och kan därmed användas även under vintern.

– Känslan av att gå barfota på en sandstrand är något jag gärna vill spara över vintern, säger Alexandra i artikeln.

För att hjälpa huden att hålla fukten och spänsten kan man tillföra fett som tas upp av huden. Kokosolja är bra för hälsan på många sätt. Den är rätt fet och tas upp långsamt av huden. Det gör att den hinner gå in i alla hudlager, berättar Alexandra.

Skrubben går att använda på torr eller fuktig hud. Om man har duschat varmt eller suttit i bastun innan så att huden är fuktig så smälter fettet lätt ut på huden.

Mot celluliter

En skrubb på åkerfräken passar bra för hela kroppen. Åkerfräken är i sig lite sträv, på grund av dess höga innehåll av kisel, som är bra för hår, hud och naglar. Vill man ha mer skrubbeffekt använder man torkad åkerfräken.

Alexandra blandar åkerfräken med grapefruktkött. Den är renande och antiseptisk, den stramar upp huden och har en lite avgiftande effekt. Bra mot celluliter, skriver hon.

Hur ofta man kan använda skrubb beror på hur huden ser ut.

– Beroende på hur torr och flagig huden är så kan man använda skrubben en eller ett par gånger i veckan, säger Alexandra.

Nypon på busken. Foto: Eva Sagerfors

Nyponskrubb

Skrubben med nyponpulver ger en fin och frisk nyans till huden. Nyponen ger huden vitaminer och bioflavonoider stärker kärlen.

Nyponpulver finns i hälsokostaffären, men man kan också göra sitt eget pulver.

Nyponpulver

Plocka röda nypon som ser fina ut. Dela dem och ta ut kärnorna. Lägg dem sedan på en bricka för att torka. Det går bra att torka i rumstemperatur, men de ska bli helt torra.

Mal dem till pulver i en mixer och häll det sedan i en glasburk med tätt lock. Vill du ha pulver till senare användning så spara de torra nyponen hela och mal dem vid behov. Då bevaras näringen bäst.

Skrubb

Kokosolja smälter redan vid 25-28 grader. Smält lite och häll i en burk.

Rör i nyponpulver, så mycket att det blir som en tjock välling.

Skrubba dig efter duschen eller bastun. Den går bra att ha även i ansiktet. För att få bort den behövs varmt vatten.

Skrubben håller ett år i rumstemperatur.

Sandskrubb

Ta lite kokosolja och smält den. Häll i en burk och rör ner sand. Välj sand som är mjuk och len. Om du ska spara skrubben så välj torr sand för hållbarhetens skull.

Konsistensen på skrubben ska vara som en tjock välling.

Använd skrubben på fötter och ben. Skölj sedan bort med varmt vatten.

Skrubben håller ett år i rumstemperatur.

Åkerfräken. Foto: Eva Sagerfors

Åkerfräkenskrubb med grapefrukt

Den här skrubben är en färskvara, men för senare bruk går det bra att plocka åkerfräken och torka. Här kan du lära dig känna igen åkerfräken i naturen.

Använd en mixer för att blanda ihop två stora nävar åkerfräken, färsk eller torkad, med en halv grapefrukt.

Det ska bli en grön gröt med en del hela växtdelar.

Skrubba hela kroppen efter duschen eller bastun.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.  

 

Vildhundarna vill ta elefantungen men mamman ingriper – otrolig urkraft

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?