Känner du att du har en förkylning på gång? Med råvaror ur skafferiet är det möjligt att mota Olle i grind. Här tipsar Alexandra De Paoli om hur du kan använda vitlök och ingefära för att få den att vända, men också hur du kan öppna andningsvägarna om snuvan redan har trängt sig på.
Vitlöken kan göra underverk. Den har både antiinflammatorisk och antibiotisk verkan. Örteterapeuten Alexandra De Paoli berättar att man får effekten redan ur ångorna från vitlöken och det är därför effektivt att andas in doften när näsan börjar bli täppt eller när det börjar kännas i bihålorna. Vitlökssaften däremot är frätande och svider när den kommer i kontakt med slemhinnorna.
Sov en hel natt med inpackningen på så kan det hända att du är frisk och kry på morgonen. Däremot kanske du får sova själv i sängen, för doften på inpackningen är lite märklig.
Alexandra De Paoli, örtterapeut
Vitlök i näsa och öron
Stoppa in strimlor av vitlök i näsan, eller i öronen, eftersom de också leder till luftvägarna. Rulla då in vitlöksstrimlorna i papper för att skydda slemhinnan.
Det verksamma ämnet allicin tas upp i kroppen när du andas.
Vitlök i öronen är också bra mot öroninflammationer. Vill du sova med vitlöken i örat så hjälper en tunn mössa att hålla paketen på plats.
Gör så här:
Skala vitlöken och skär två smala strimlor. Storleken ska passa in i näsborrarna eller öronen.
Vira in strimlorna i hushållspapper och stoppa in i näsan eller öronen. Ha dem där så länge du orkar.
Andas genom näsan.
Obs!
Det är viktigt att pappret sticker ut så att det lätt går att dra ut paketet. Du behöver inte stoppa in det långt.
Fotinpackning kan hindra förkylningen att bryta ut
Prova att sova med en fotinpackning med vitlök för att hindra förkylningen från att bryta ut. Alexandra tipsar om detta i en artikel för Yle, men varnar:
– Sov en hel natt med inpackningen på så kan det hända att du är frisk och kry på morgonen. Däremot kanske du får sova själv i sängen, för doften på inpackningen är lite märklig.
Det här behövs:
3 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
20 droppar eterisk olja eukalyptus (helst eukalyptus globulus)
Gör så här:
Finhacka vitlöken och blanda den med olivoljan och eukalyptusoljan. Låt blandningen stå och dra ett tag.
Ta två starka plastpåsar och häll hälften av blandningen i varje. Trä en påse på varje fot och fäst med ett gummiband runt vristen. Dra en extra plastpåse utanpå för säkerhets skull.
Sätt ullsockor på fötterna och sov med inpackningen på.

Ingefärsknölar och citron har båda goda egenskaper för hälsan.
Te med ingefära öppnar bihålor och andningsvägar
Även ingefära innehåller antibiotiska ämnen och sätter också fart på cirkulationen. Koka en kopp starkt te på ingefära för att öppna upp bihålor och andningsvägar.
Det här behövs:
En bit färsk ingefära, stor som din stortå
3 dl vatten
1 tsk honung
1 skiva citron
Gör så här:
Skala och skiva ingefäran. Låt den koka i vattnet i tio minuter under lock. Sila sedan och vänta tills det svalnat innan du rör ner honungen. En citronskiva i téet är gott.
Avsvällande ångbad
Flera örter verkar avsvällande på näsans slemhinnor. Ett ångbad med örter är skonsammare än att använda nässpray som torkar ut slemhinnan i längden.
Både kamomill och pepparmynta har den här effekten. Örterna finns i hälsokostaffären. Är man allergisk mot kamomill så går det bra att enbart ta pepparmynta.

Kamomillblommor ligger på tork. Foto: Eva Sagerfors
Det här behövs:
Ca 2 l hett vatten i kastrull eller balja
Kamomill och pepparmynta, en näve av varje
Två handdukar
Gör så här:
Lägg örterna i vattnet och ställ baljan eller kastrullen på en handduk på bordet eller i knäet. Håll huvudet över baljan och lägg en handduk överhuvudet. Andas genom näsan så gott det går, andas lugnt. Fortsätt så länge vattnet ångar.
Nässköljning med saltlösning
Näskannan är Alexandras bästa vän i förkylningstider. Sköljning med saltlösning återfuktar slemhinnan och tar ner svullnaden. Det här är också ett beprövat knep för att öppna upp när näsan är täppt eller vid reaktion på partiklar i luften.
Näskannan hittar du i en del hälsokostaffärer, på internet eller i yogabutiker.
Gör så här:
Använd koksalt eller himalayasalt. Ta en tesked till en halvliter ljummet vatten och låt det lösas upp i näskannan.
Sätt pipen mot höger näsborre och luta huvudet åt vänster. Böj dig över handfatet och låt vattnet rinna in genom den högra näsborren och ut genom den vänstra. Andas genom munnen.
Gör sedan samma sak från vänster näsborre till höger.
Skölj några gånger om dagen.
Både nässköljningen och ångbadet är bra vid förkylningar, vid pollenreaktioner, såväl som mot bihåleinflammationer.

Alexandra visar hur nässköljningen går till. Bild: Yle
Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.