Alexandra De Paoli: Därför kallas rönnen Tors trädEnligt den nordiska mytologin är rönnen Tors träd. Här berättar Alexandra De Paoli historian bakom, men också hur man kan använda rönnen. 

Videon visar örtexperten Alexandra De Paoli under en örtvandring i Umeå i maj 2017. Vi får höra berättelsen om hur det gick till när rönnen blev Tors, åskgudens, träd. Vi får också veta att rönnbladen kan torkas och användas till te, utan medicinsk verkan.

Den som lägger Alexandras berättelse från Eddan på minnet kommer att komma ihåg att rönnen är bra mot urinvägsbesvär.

Istället för bittermandel

Men rönnen kan användas på fler sätt. Bladen passar bra som krydda i bakning. När bladen är nya och späda kan de torkas och användas för att ge en smak av bittermandel, till exempel i en ostkaka, en sockerkaka eller i mandelkubb.

Liksom bittermandel innehåller rönnbladsknopparna ämnet amygdalin som bildar blåsyra, eller vätecyanid, som är giftigt i stora mängder. De späda bladen innehåller mycket små mängder och äter man dem som de är, så krävs en väldigt stor mängd innan det ger symptom, säger Alexandra till Epoch Times. Ämnet förångas vid tillagning i ugn.

När rönnens blad sedan är fullt utvecklade finns inte ämnet kvar så det är ingen fara att dricka te på rönnbärsblad, säger Alexandra.

Torka bladen och mal dem till ett pulver. Även älgörtsblommor fungerar bra i bakning. De har en smak av bittermandel och vanilj. Ta en tesked malda rönnblad eller älgörtsblommor till en sats.

Rönnens flikiga blad sitter i par. Foto: Eva Sagerfors

Läs mer här om att plocka, torka och förvara växter.

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Från 2019 är hon även medlem i EU-kommissionens fokusgrupp om medicinalväxter. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.