De fem bästa örterna mot trötthet
Foto: Stacey Gabrielle Koenitz Rozells


Det verkar som att varje person jag pratar med lider av någon form av utmattning. Om man ofta känner sig trött kan det vara ett tecken på att man har gifter i kroppen, att binjurarna är utbrända och att man behöver rena kroppen.

Det kan vara att tarmarna eller levern och gallblåsan behöver renas, eller att man behöver renas från parasiter, kemiska ämnen och tungmetaller. När man väl har renat kroppen är det bra att göra kostförändringar. Dricker man till exempel kaffe eller tar andra stimulantia bör man minska på det.

 I Tyskland är Ginkgo en ört som ordineras av läkare och den används för att minska trötthet och förbättra kroppens syreanvändning.

Den glada nyheten är dock att innan man hunnit göra de förändringar som är nödvändiga för att förbättra sin hälsa, så finns några stärkande örter som hjälper mot trötthet och utmattning.

5 örter som motverkar trötthet

1. Sibirisk ginseng (Rysk rot)

Sibirisk ginseng, även kallad eleuthero, ökar kroppens förmåga att hantera stress, minskar trötthet och stödjer naturligt en god binjurefunktion och goda hormonnivåer. En studie visade att sibirisk ginseng förbättrade uthållighet och kondition, samt minskade trötthet. I Ryssland används det som en adaptogen – ett ämne som hjälper kroppen att bättre hantera stress, både mental och fysisk, samt ökar livslängden och vitaliteten.

2. Lakritsrot

Foto: Gate74

Den här örten hjälper till att återställa skadade binjurar, samt minskar begäret efter sötsaker och koffein (som ju orsakar en energikrasch efter den initiala energikicken). Glycyrrhizinet i lakritsrot förbättrar kroppens kortisolaktivitet, ökar energin och minskar trötthet.

Låg sköldkörtelfunktion är en vanlig orsak till trötthet.

3. Gotu Kola (Sallatsspikblad)

Gotu kola är en av de mest respekterade adaptogena energiörterna i ayurvedisk medicin. Studier har visat att Gotu kola främjar sunda energinivåer och uthållighet, samt minskar trötthet. Gotu kola är också känd som den mest andliga av alla örter. Den används av munkar för att förbättra meditationen, eftersom den antas hjälpa till att balansera hjärnans högra och vänstra hjärnhalvor.

Legenden säger att människor på Sri Lanka såg att elefanterna åt denna ört, vilket givit Gotu kola ett rykte om sig att främja ett långt liv.

4. Ginkgo Biloba (kinesiskt tempelträd)

Ginkgo biloba är det äldsta trädet på jorden, då dess historia kan spåras nästan 300 miljoner år tillbaka. I Tyskland är Ginkgo en ört som ordineras av läkare och den används för att minska trötthet och förbättra kroppens syreanvädning. Vid utmattningstillstånd lider binjurarna av stor oxidativ stress, vilket leder till en ökning av fria radikaler. Ginkgo biloba har visat sig skydda binjurarna, hjärnan och levern från fria radikaler.

5. Havskelp/alger

Låg sköldkörtelfunktion är en vanlig orsak till trötthet. Jod som finns i kelp kan hjälpa till att normalisera en underaktiv sköldkörtel och öka eller reglera energinivåerna. Sköldkörteln är avgörande för att reglera ämnesomsättningen såväl som för att förhindra lagring av kroppsfett.

Dr Edward Group har diplom från American Clinical Nutrition Board och American Board of Functional Medicine. Han grundade Global Healing Center Inc.1998.

Artikeln publicerades ursprungligen på NaturallySavvy.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.