5G-motståndet: Hinder för framtidens high-tech eller varning för en allvarlig hälsorisk? Del 2


Det här är andra delen i en serie på två delar. Här hittar du del 1.

På bara några få år har vi fått flera nya möjligheter: vi kan ladda ner filmer, skicka bilder, söka på internet och prata med vem vi vill var vi än är, och allt detta från små, trådlösa enheter.

Leva med en liten cell

Dafna Tachover, som är advokat och kämpar emot pådrivandet av 5G, ser flera strategier för att minska vår exponering för mikrovågsstrålning: Använd mobiltelefonen så lite som möjligt, stäng av dess celldatasensor (e-post och aviseringar kommer inte att uppdateras, men du kan fortfarande ta emot samtal och sms). Stäng av wifi-routern på natten, eller ännu bättre: skaffa en kabel och installera jack i alla rum.

Men det finns en del strålning vi inte kan undvika och det blir svårare att hitta ett ställe där mikrovågor inte längre surrar i bakgrunden. När 5G är helt utbyggt kan det vara omöjligt.

Debbie Persampire har två barn. Hon började fundera på mikrovågsstrålningens påverkan när hon upptäckte en liten cell som fanns installerad precis utanför bostaden i Huntington, New York. Det är en brun cylinder som sitter på en stolpe ungefär 1,5 meter från staketet och den är riktad rakt mot hennes barns sovrum på andra våningen.

”När jag ringde rådhuset i Huntington för att få veta vad det var och de berättade att det var en mobilantenn som sänder ut radiovågsstrålning så blev jag rätt upprörd”, säger Persampire.

Torn med mikrovågssändare.

Lokala tjänstemän sade till henne att inte oroa sig. Den lilla cellen var designad för att sända i ett nytt nätverk som kallas 5G och frekvenserna som det sänder på är godkända av FCC. Men efter lite efterforskning tappade Persampire förtroendet för den försäkran.

Hon fick veta att U.S. Government Accountability Office skickade ett brev till FCC 2012 för att uppdatera riktlinjerna för gränser för exponering från sändare, baserat på oro från flera hälsomyndigheter. Året därpå öppnade FCC en möjlighet för att höra av sig med sina åsikter. Sedan dess har de tagit emot nära tusen inlägg från vetenskapsmän, medicinska samfund och människor vars hälsa har påverkats direkt av mikrovågsstrålning.

”Det är fortfarande en öppen mapp. Ingenting har hänt. Inga förändringar har gjorts”, säger Persampire.

Persampire har också upptäckt att trots henne misstro mot 5G-nätverket och protester mot den lilla cellen utanför hennes hem, så kan hon inte välja bort det.

5G ger konsumenten nya teknologiska under. Men Tachover tror att om man fick valet så skulle de flesta inte vilja ha det när de fick veta vad det kostar.

5G ger konsumenten nya teknologiska under. Men Tachover tror att om man fick valet så skulle de flesta inte vilja ha det när de fick veta vad det kostar.

”Om man frågar de flesta människor om de vill ha en antenn framför sitt hem, så skulle de säga nej. Om man frågar dem om de vill att all deras data ska skickas ut, så skulle de säga nej. Men ingen frågar dem”, säger Tachover.

Enligt artikel 704 i FCCs Communications Act kan staten och lokala myndigheter inte ifrågasätta placeringen av mobilmaster ”på grund av miljöeffekter” av mikrovågsstrålning om platsen följer regelverket.

Men nu när flera små celler snart invaderar varje område börjar fler människor att ifrågasätta den här paragrafen. Så industrin har nyligen lagt dussintals nya motioner både på statlig och nationell nivå för att hålla 5G-utbyggnaden enligt schemat och inom budgeten.

I september 2018 antog FCC en regel som tar ifrån staten och lokala myndigheter makten att reglera något som har med 5G att göra. Den tystar protester och förhindrar allt regelverk som syftar till att förbjuda 5G-antenner. Den ålägger också staterna att godkänna ansökningar på kort tid.

Men det är många som kämpar emot. Åtminstone 20 städer stämmer FCC för att tvinga kommunerna att acceptera infrastruktur för 5G. I en stad, fick ett företag, Verizon, dra tillbaka sina ansökningar efter att människor hade gjort motstånd.

Förra året antog guvernör Jerry Brown i Kalifornien en motion genom sitt veto för att godkänna en enhetlig process för små celler. Men på det hela taget har de flesta statliga och nationella lagstiftare gett klartecken för utbyggnaden av 5G. I maj vittnade Tachover inför den lagstiftande församlingen i Michigan när staten tog sin motion om 5G vidare till nationell nivå. Trots hennes förklaring kände Tachover att lagstiftarna inte kunde förstå vad som stod på spel.

”De fick den här omfattande motionen från industrin, och det var tydligt att ingen av dem förstod den. Det här är väldigt komplicerade lagdokument”, säger Tachover.

Tachover säger att i en del av de här motionerna har industrin lagt strategiska kryphål i händelse av skada eller hälsoproblem kopplat till de små cellerna, för att skydda dem från att bli stämda.

”Industrin kommer att göra skadan, men skattebetalaren får betala för den”, säger Tachover.

Ingen undflykt

I några amerikanska städer: Sacramento, Houston, Los Angeles och Indianapolis, gjordes det första 5G-testet 1 oktober 2018, som en del av Verizons program ”First on 5G”.

När väl hela 5G-utbyggnaden är klar förutsäger experter att strålningsnivåerna från trådlösa nätverk kommer att öka till 10 till 100 gånger större än vad det är idag.

Men när väl hela 5G-utbyggnaden är klar förutsäger experter att strålningsnivåerna från trådlösa nätverk kommer att öka till 10 till 100 gånger större än vad det är idag. Nätverket ersätter inte 3G och 4G, det är bara ännu ett lager med mikrovågor som oavbrutet vibrerar i vårt redan överfulla utrymme.

Det kan bli förödande för någon som Isabelle Gallo, en 17-åring från Chicago som är elöverkänslig – ett hälsotillstånd där reaktionerna på till och med låga nivåer av trådlös strålning är försvagade. Tachover säger att det gamla namnet för elöverkänslighet var ”mikrovågssjuka”. Ordet kommer från den amerikanska armén där soldater på 1950-talet fick symptom från att arbeta nära radarutrustning.

Det är inte känt hur många som är elöverkänsliga, men enligt en undersökning från 2006 påverkades då så många som tio procent av den amerikanska befolkningen. Det här var ändå innan smarta telefoner och wifi och det fanns mycket mindre mikrovågsstrålning i omgivningen.

Gallo började märka av symptom för två år sedan. Först antog hon att alla kände sig konstiga när de använde datorer. Sedan upptäckte hon att hon fick huvudvärk, illamående och en hemsk hjärndimma när hon var i skolans datasal. Med tiden blev hennes känslighet värre.

Gallo sade att när hon befann sig i en miljö med trådlöst så fick hon svårt att gå eftersom hon hade svårt att hämta andan och hon fick ont i hjärtat när hon behövde röra sig.

”När jag sedan gick ut i parken kunde jag springa omkring och hoppa och göra vad som helst”, säger Gallo.

På grund av hennes elöverkänslighet är Gallos liv mycket begränsat. Nu får hon undervisning i hemmet. Hennes familj kan inte använda sina enheter i närheten av henne. När hon går ut måste hon använda en speciell munkjacka som har insydda silvertrådar som blockerar en del av mikrovågsstrålningen i omgivningen.

”Utan den kan jag inte gå utomhus alls. Jag kan inte vara inne i någon byggnad mer än tio minuter. Och tjugo om det bara är lite och det är en riktigt bra dag. Men om jag är i skogen kan jag göra vad som helst”, säger Gallo.

Gallo berättar gärna om sin elöverkänslighet för de som är misstänksamma, men mest är hon orolig för de som är omkring henne. Hon har sett flera i familjen och före detta lärare som får milda reaktioner på de frekvenserna. Men hon säger att de är för fast i sina trådlösa enheter för att märka vad som händer.

”Jag önskar att folk förstod att det påverkar dem också. Min egen bror ändrar inte på sitt beteende om han inte är i närheten av mig, och jag oroar mig för honom. Han känner det inte så han tycker inte att det är viktigt”, säger Gallo.

Trots hennes sjukdom skulle hennes föräldrar inte ha mycket att säga om Verizon eller AT&T skickade dit någon för att sätta en liten cell utanför deras hus. FCCs regler förbjuder all diskussion kring hälsa när det gäller placering av mobilmaster och myndigheten vill att samma regler gäller för små celler. Tanken är att det är slöseri av tid och resurser för lokalförvaltningar att undersöka hälsoproblem när myndigheten redan har bestämt att de utsända frekvenserna inte orsakar problem.

Industrin vinner med sitt checkblock och kontroll över våra lagstiftare i kongressen och de lagstiftande församlingarna. Folket förlorar tveklöst, och de flesta har ingen som helst aning.

- Dafna Tachover, advokat

Dussintals kommuner blev stämda när de nämnde hälsa i koppling till placeringen av mobilmasterna och FCCs regler lät industrin vinna varje gång. I en ansats att skynda på 5G räknar industrin med den befintliga lagen som förbjuder diskussion om hälsoeffekter och att lagstifta ytterligare för att göra det omöjligt att protestera mot den enorma installeringen av mikrovågsantenner.

”Industrin vinner med sitt checkblock och kontroll över våra lagstiftare i kongressen och de lagstiftande församlingarna. Folket förlorar tveklöst, och de flesta har ingen som helst aning”, säger Tachover.