5 näringsämnen som lindrar PMS


De flesta kvinnor accepterar bara premenstruellt syndrom (PMS) som en del av livet. Förutom att börja med p-piller finns det väl inte så mycket att göra mot PMS, eller? Fullkomligt fel! Även om symtomen varierar i svårighetsgrad från kvinna till kvinna, så finns det faktiskt vissa saker man kan göra för att få lindring, och på så sätt få det lite lättare vid tiden för menstruation.

Nyckeln ligger i att få i sig de näringsämnen som kroppen naturligt får en brist på vid menstruation. Här är några av de vitaminer, näringsämnen och mineraler som du borde försöka få i dig före och under menstruationen.

Många kvinnor längtar efter choklad under menstruationen eftersom de har magnesiumbrist.

1. Magnesium

En kort tid före menstruationen brukar kroppens magnesiumlager att minska. Det kan leda till förändringar i humöret och hjärnaktiviteten, eftersom magnesium hjälper till att reglera ”må-bra”-signalsubstansen serotonin. Magnesium är också viktigt för att upprätthålla nivåerna av andra näringsämnen, inklusive kalcium och kalium. Om de är ur balans kan det leda till ytterligare problem.

Exempel på bra magnesiumkällor är gröna bladgrönsaker och choklad. Ja, choklad! Många kvinnor längtar efter choklad under menstruationen eftersom de har magnesiumbrist.

2. Fibrer

Fibrer är viktiga för att hålla igång matsmältningen, och det här är särskilt bra under och före menstruationsfasen. Att äta fibrösa grönsaker och hela korn kan förhindra uppblåsthet genom att hjälpa magen till regelbundna tarmrörelser, samtidigt som det ger dig massor av näringsämnen.

3. Kalcium

Vissa studier har visat på att kalcium kan vara en nyckelkomponent för att få bukt med PMS-symtom. En studie visade att kvinnor som tagit tillskott av kalcium varje dag i tre månader upplevde mindre trötthet och humörsvängningar än kvinnor som inte tog tillskott, enligt Everyday Health. Man kan få i sig kalcium från gröna bladgrönsaker, mjölk och ost, samt mandelmjölk. Här hittar du 25 veganska kalciumkällor.

4. Omega-3 fettsyror

Fettsyror är jätteviktiga för reproduktionen eftersom fetter är byggstenarna i våra hormoner. Omega-3 kan dessutom ha en dubbel effekt när det gäller att boosta din hälsa under den premenstruella fasen.

"Sardiner, lax, makrill, sill, Albacore tonfisk och sjööring är nyttig mat för humöret eftersom de innehåller omega-3-fettsyror", rapporterar U by Kotex. "Omega-3 kan göra ditt tänkande skarpare och trigga produktionen av serotonin, en positiv humörförstärkare (och förresten samma kemikalie som frigörs av hjärnan när du tar en bit mörk choklad)."

Veganer kan ta omega-3 i form av tillskott eller genom att strö chia eller linfrön på maten.

Veganer kan ta omega-3 i form av tillskott eller genom att tillsätta chia eller linfrön i smoothien. Foto: Alena Ozerova / Shutterstock

5. Vitamin B6

B-vitaminer spelar också en nyckelroll i kvinnors reproduktionshälsa, och vitamin B6 är särskilt viktig vid tiden före menstruationen. En studie publicerad i BMJ fann att även om ytterligare forskning behövs är det troligt att tillskott av vitamin B6 kan minska PMS-symtom.

Studien drog slutsatsen att "resultatet tyder på att doser av vitamin B-6 upp till 100 mg/dag sannolikt kommer att hjälpa vid behandling av premenstruella symtom och premenstruell depression".

Man kan få i sig mycket vitamin B6 genom att äta massor av baljväxter, bananer, nötter, fågel, fullkorn och avokado, enligt University of Maryland Medical Center.

Artikeln publicerades ursprungligen på www.Care2.com.