5 enkla tricks för att bli av med irriterande benkramper på natten
Att få kramper i benen på natten kan både göra fruktansvärt ont, och göra en sömnlös, men det finns saker man kan göra för att lindra eller slippa dem fullständigt. Foto: Bruno van der Kraan


Att få kramp i benen under kraftig träning är väl en sak, men benkramper mitt i natten är något helt annat. Det är krångligt, det gör ont, och det håller en vaken!

Dålig sömn orsakar dåligt humör och trötthet dagen efter, och hjärnan blir mer eller mindre oanvändbar. Därför är det viktigt att ta reda på hur man kan bli av med kramperna. För att hjälpa dig har vi sammanställt en praktisk lista med ”Gör-det-själv” metoder för att behandla och förebygga smärtsamma benkramper. Men låt oss först se till att vi har samma bild av vad det egentligen handlar om?

En sak vi vet är vad som triggar dem – att sitta stilla under långa perioder, eller omvänt, att överanstränga musklerna, kan senare leda till kramper.

Nattliga benkramper är smärta i benen som oftast inträffar när man ligger i sängen på natten. De kan hända både män och kvinnor men drabbar oftast människor över 50 år. När benmusklerna spänner sig i allt mellan några sekunder till flera minuter uppstår smärtsamma kramper som oftast uppkommer i vadmusklerna, låren eller fötterna.

När vi nu är överens om vad det handlar om, vad är det då som orsakar nattkramper? En sak vi vet är vad som triggar dem – att sitta stilla under långa perioder, eller omvänt, att överanstränga musklerna, kan senare leda till kramper. Men att stå eller arbeta på ett hårt golv, eller att sitta med dålig hållning kan också bidra.

Man kan också få benkramper om man redan tidigare har något sjukdomstillstånd såsom alkoholism, kronisk dehydrering, Parkinsons sjukdom, diabetes eller någon neuromuskulär sjukdom. Nattkramper är också ganska vanliga hos gravida kvinnor.

Så vad kan man då göra när man får benkramper på natten? Smärtan kan mycket väl göra en såg gott som orörlig, men att agera omedelbart kommer snabbare lindra smärtan och den efterkommande ömheten. Och det vet vi vad det betyder: bättre sömn.

Prova de här fem teknikerna för att lindra benkramper:


1. Stretcha

Sträck ut båda benen på golvet framför dig. Flexa vristerna och dra upp tårna mot knäna. Fördjupa sträckningen genom att dra fötterna försiktigt alltmer mot dig; använd en sjal eller handduk om du har svårt att nå tårna. Eller om krampen sitter i vaden, håll handflatorna mot en vägg, sträck ut benet bakåt och pressa ner hälen mot golvet så att vaden sträcks. Släpp efter och upprepa tills krampen släpper. 

2. Gå upp och gå

Gå upp och ta en försiktig promenad runt i sovrummet, skaka benen när du går.

3. Massage

Massera det smärtsamma området, gnugga i fasta cirklar med tummen för att öka blodcirkulationen.

4. Lösgör täcket

Lätta på täcket om du har det nedstoppat så att benen inte pressas ner mot madrassen.

5. Ät senap

Ät en matsked gul senap – det här kan ju låta lite konstigt, men det verkar faktiskt fungera! Senap innehåller nämligen ättiksyra som får kroppen att producera mer acetylkolin, en signalsubstans som frigörs av motorneuroner för att aktivera (”av-krampa”) musklerna.

Men vi vet ju alla att ”förebyggande är bättre än medicin”. Så hur kan man då förebygga nattkramper?

Prova några av dessa fem enkla rutiner och se om du kan skrämma bort kramperna för gott:


1. Ta ett varmt bad
innan läggdags, eller lägg på en värmekudde på de utsatta områdena innan du somnar.

2. Gör några mjuka stretchövningar när du ligger i sängen varje kväll, så att musklerna kan slappna av.

3. Börja simma eller ta ett par vattengymnastikpass ett par kvällar i veckan för att stärka benmusklerna.

4. Undvik högklackade skor under dagen.

5. Överväg att ta ett tillskott som innehåller frö eller blad från hästkastanj. Det kan hjälpa till att öka blodflödet i benen.

Men ingen lista över hälsotips skulle förstås vara komplett utan en förnuftig ansvarsfriskrivning, så om allt ovanstående misslyckas eller om symtomen kvarstår, kontakta en läkare. Om du vill och ber om det kanske du till och med kan få en remiss till en akupunktör. Men med lite förnuft, självomsorg och den här praktiska vägledningen kanske du slipper det besväret.

Hoppas nu att du kan sova gott i natt, och att dina kramper blir ett minne blott!

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.