Forskning: 15 minuters promenad om dagen förlänger livet

Åtta goda skäl till att ta en daglig promenad

En kvarts promenad om dagen ger många fördelar för hälsan.


Du vet säkert mer än väl att motion är mycket viktigt för hälsan och för att hålla sig i form. Ändå tvekar många, främst på grund av att de inte har tid och även för att de inte vill ha press på sig att gå till gymmet, särskilt inte kalla vinterkvällar efter många timmars hårt arbete på jobbet.

Enligt European Society of Cardiology (ESC) är det dock inte nödvändigt att gå till gymmet för att träna. Det är inte heller nödvändigt för vuxna att lägga en massa timmar varje vecka på konditionsträning. ESC skriver att människor som är 60 år och äldre bara behöver ägna 15 minuter om dagen på fysisk aktivitet för att få förbättrad hälsa, vilket de kopplar till 22 procent lägre risk för att dö. Det innebär att ingen är för upptagen, eftersom så gott som alla kan ta en kvart för att förbättra hälsan genom en fysisk aktivitet av god kvalitet, som att ta en promenad.

Alla har nytta av att ta en uppiggande promenad på 15 minuter, men det gynnar särskilt de äldre. Anledningen är att i den åldern kan hälsan lätt försämras och de kan hjälpa till att behålla hälsan genom att ta hand om sig själva med en daglig, kort, uppiggande promenad.

Både äldre och yngre vuxna kan ha mycket nytta av att gå bara en kvart om dagen, men kanske är de inte medvetna om det. Här är åtta goda skäl som kan motivera till en hälsosam vana.

1. Bra för hjärt- och kärlsystemet

Promenader kan förbättra hjärt- och kärlsystemet.

Enligt Harvard Health har studier visat att både män och kvinnor som tog dagliga promenader hade en mycket bättre hjärthälsa än de som hade ett stillasittande liv. De som gick en kvart om dagen fick mer sällan hjärt- och kärlsjukdomar, från hjärtattacker till stroke.

Även genetiken påverkar förstås risken för hjärt- och kärlsjukdomar, men om man är fysiskt aktiv varje dag kan man öka chansen att avvärja de problemen, och lever alltså längre.

2. Den mentala hälsan kan förbättras

Promenader kan förbättra den mentala hälsan.

Mental sjukdom är ett vanligt problem och ett skäl till det är att kemikalierna i hjärnan inte är väl balanserade. Enligt den vetenskapliga tidskriften Scientific American kan en daglig promenad hjälpa till att frigöra endorfiner, må-bra-hormonet, som kan hjälpa till att balansera kemikalierna i hjärnan. Det kan hjälpa till att höja humöret.

3. Lättar på smärtan

Promenader kan lätta på smärta.

Det här kanske låter konstigt eftersom man helst vill ligga ner och vila när man har ont. Enligt WebMD kan promenader och annan träning, som att simma, faktiskt hjälpa till att lindra smärta. För att inte nämna att ju mer någon som lider av kronisk smärta kan gå, desto mer ökar rörligheten.

4. Kan förebygga diabetes eller hjälpa till att hålla den under kontroll

Tyvärr är diabetes vanligt nu för tiden, på grund av att människor är avsevärt mindre aktiva än de var för några årtionden sedan. Dessutom har människor inte alltid koll på sitt kaloriintag, vilket inte bara leder till övervikt utan också till diabetes.

Enligt Very Well Health kan promenader inte bara hjälpa människor att undgå sjukdomen utan kan också hjälpa de som redan har det att hålla den under kontroll. Anledningen är att promenaden hjälper till att hålla igång blodcirkulationen, vilket kan ha en positiv effekt på insulin- och blodsockernivåer. Det hjälper också till att minska på bukfettet som kan vara boven för de som utvecklar typ 2-diabetes.

5. Hjälper till att gå ner i vikt och att hålla vikten

Promenader är en bra hjälp för att gå ner i vikt.

Många av oss har några extra kilon och vill vi bli av med dem är ett enkelt sätt att tillsammans med bra kost, gå promenader. Enligt Mayo Clinic kan man bränna 150 kalorier bara av att promenera en halvtimme per dag. Om man bara tar en kvarts promenad, men i raskt tempo, så bränner man också kalorier. När man sedan sätter sig ner efter en rask promenad fortsätter kroppen att bränna kalorier, på grund av att kroppen fortfarande arbetar en stund efter att man slutat röra på sig.

Så vill du gå ner lite snabbare i vikt, gå en rask promenad en halvtimme om dagen. Nöjer du dig med en kvarts rask promenad så är det också bra.

6. Kan hjälpa att undvika att få cancer

Cancer är tyvärr en vanlig sjukdom och många cancerbehandlingar är dessutom rätt tuffa att gå igenom. Därför kan det bara vara bra att minska risken för att utveckla cancer. Enligt LiveScience kan en kort, rask promenad dagligen hjälpa alla att minska risken att få vissa sorters cancer, som bröst-, tjocktarms- och lungcancer.

7. Sömnen förbättras

Promenader kan förbättra sömnen.

Många människor runt om i världen sover dåligt, av olika skäl. Dåliga sömnvanor som att dricka koffein sent på kvällen och att sitta för länge framför skärmen kommer att ha en negativ effekt på melatoninproduktionen, det hormon som reglerar vakenheten. Det innebär att om det har blivit till en vana så sover man inte bra.

Enligt Harvard Health kan en daglig, kort och rask promenad hjälpa melatoninproduktionen inför sänggåendet. Men för att underhålla det behövs det också bättre sömnvanor, och att inte dricka koffein efter klockan två på eftermiddagen.

8. Stressen minskar

Promenader kan lätta på stress.

Om du tar en stunds promenad varje dag kan det minska stressen. Enligt Mayo Clinic hjälper endorfinerna till att förbättra humöret överlag, och de är också lugnande. Dessutom kan stresshormonet kortisol minska vid promenaderna. Även det hjälper till att tappa vikt och att behålla den.

Känner du dig nu redo att gå ut och ta en kort, rask promenad? Oavsett ålder så kan du enkelt ta hand om hälsan och leva längre om du håller dig aktiv. Allt som behövs är en kvart om dagen.

Artikeln är enbart för informations skull och bör inte ersätta professionella medicinska råd.