13 problem som kan åtgärdas med ett glas citronvatten istället för piller
Citronvatten kan hjälpa vid många hälsoproblem, till exempel vid akne.


Modern medicin har gjort mycket för människan, men samtidigt har många blivit beroende av mediciner även för de enklaste åkommor. Det finns många naturliga botemedel som kan användas som alternativ medicin, vilket oftast är bättre för hälsan än att ta mediciner och inte ger några bieffekter.

Ett exempel är citronvatten, som kan hjälpa vid flera åkommor. Här går vi igenom 13 olika problem med hälsan som kan avhjälpas med citronvatten istället för mediciner.

1. Förkylning och influensa

Citronvatten hjälper vid förkylning och influensa.

Under den kallare perioden av året är förkylningar och influensa vanligt. Då kan citronvatten få dig att känna dig mycket bättre, utan att ta mediciner. Det stärker immunförsvaret och ger extra energi.

2. Matsmältningsproblem

Olika faktorer kan orsaka matsmältningsproblem, men det handlar ofta om att magsaften är otillräcklig för att ta hand om spjälkningen av maten. Citron innehåller citronsyra som stimulerar utsöndringen av magsafter och därmed kan behandla de flesta sorters problem med matsmältningen.

3. Ledvärk

Ledvärk är vanligt hos äldre människor, men även en del yngre får det. När urinsyrakristaller byggs upp i lederna får man värk. Ett glas citronvatten hjälper till att spä ut urinsyran.

4. Njursten

Ett glas citronvatten om dagen hjälper till att lösa upp njur- och gallstenar.

Med medicinska ingrepp kan problemet med njurstenar åtgärdas, men att dricka ett glas citronvatten kan ofta hjälpa dig att ta hand om det. Citron innehåller citrat, som förhindrar bildandet av kalkstenar. Det kan också lösa upp mindre stenar. Ett glas citronvatten om dagen kan alltså hjälpa till att förebygga och få bort njurstenar.

5. Smärtor i gallblåsan

Det kan finnas olika orsaker bakom smärtor i gallblåsan, som gallsten och inflammationer. Det kan också göra ont efter ett tungt mål mat. Genom att förtunna gallan kommer gallstenarna att lösa upp sig. Det är visat att citron stimulerar gallproduktionen, förtunnar tjocknad galla och hjälper till att lösa upp gallstenar.

6. Vikten

Det är många som kämpar med att gå ner i vikt och då är ett enkelt sätt att förbättra chansen att dricka citronvatten. Citronvatten kan öka mätthetskänslan, förbättra ämnesomsättningen och öka viktminskningen. När du dricker tillräckligt med vatten, inklusive citronvatten, hjälper det till att minska ansamling av vatten i kroppen. Vatten som samlas i kroppen leder till svullnad och viktuppgång.

7. Matförgiftning

Matförgiftning är vanligare bland människor som är på resande fot. Citronens anti-inflammatoriska, antivirala och antibakteriella egenskaper kan hjälpa till att lätta på smärtan och att ta hand om infektionen. Syran i citronen kan också hjälpa till att ta död på bakterierna som orsakat matförgiftning. Kanske är det allt du behöver, annars är det en bra akuthjälp i väntan på att professionell hjälp kommer.

8. Högt blodtryck

Citronvatten hjälper vid högt blodtryck.

Citronvatten rensar blodet och gör blodkärlen mjukare, vilket leder till lägre blodtryck. En citron om dagen kan sänka blodtrycket med 10 procent.

9. Sura uppstötningar

Citronvatten har en basisk verkan i kroppen.

Mindre mängder citronsaft blandat med vatten har trots att citronsaften är sur en basisk effekt när den når magsäcken. Det kan hjälpa till att neutralisera magsyran. I det långa loppet kan man dock behöva behandla den bakomliggande orsaken, men att dricka ett glas citronvatten kommer att ge lättnad.

10. Akne

Många har problem med akne som uppstår när hårsäckarna blir fulla av olja och döda hudceller. Det kan också kopplas till surhet i kroppen. Citronvatten har en basisk effekt och att dricka det kan hjälpa till att minska akne.

11. Fibromyalgi

Fibromyalgi ger långvarig värk i musklerna på olika ställen i kroppen följt av trötthet, sömn- och humörsvängningar. Det kan vara ärftligt, men kan också orsakas av infektioner och fysiska eller känslomässiga trauma. Här rekommenderas både medicinsk behandling och egenbehandling, och ett glas citronvatten kan förbättra symptomen. Det ger större effekt att kombineras med fysisk terapi.

12. Obalans i immunsystemet

Citronvatten hjälper till att stärka immunförsvaret.

När immunförsvaret är i obalans blir man mer mottaglig för att få infektioner och sjukdomar. Det här kan orsakas av olika tillstånd, däribland otillräcklig kost. Ett glas citronvatten kan stärka immunförsvaret tack vare mängderna C-vitamin. Det stimulerar också levern till att frigöra toxiner och håller kroppen i ett mer balanserat tillstånd.

13. Inflammation

Normalt sett är en inflammation kroppens sätt att ta hand om olika angrepp. Det kan vara till hjälp i början, men inflammationer kan leda vidare till problem som värk eller till och med värre tillstånd, som cancer. Ett enkelt sätt att ta hand om inflammation är att dricka citronvatten eftersom det har goda anti-inflammatoriska egenskaper.

Citron är också effektivt för att ta hand om många andra problem med hälsan. Ett glas citronvatten om dagen kan göra stor skillnad för att förbättra hälsan och må bättre överlag.

Artikeln syftar till att informera och ersätter inte professionell medicinsk hjälp.