Tusentals färre gästnätter – det ser ut att bli facit efter Svenska Turistföreningens omdebatterade beslut att skära ned på verksamheten i Jämtlandsfjällen.
– Vi lever på turismen till 95 procent, alltifrån affärer till hantverkare och restauranger, säger John Regouw, ordförande för turistbyrån i Ljungdalen.
Svenska Turistföreningen (STF) och samebyarna i Jämtland slöt i augusti förra året en överenskommelse på uppmaning av Länsstyrelsen – som innebar att STF skulle stänga delar av sin verksamhet, för att inte störa renarna i området.
Sommarsäsongen kortades, antalet bäddar minskades och Gåsens fjällstuga stängde. STF hade förra året omkring 40 000 gästnätter på de boenden som de driver i Jämtlandsfjällen, och har räknat med 8 000 färre gästnätter i år – vilket statistiken hittills lutar åt.
– Vi ligger ungefär i det häradet som vi själva budgeterat, säger Maria Ros-Hjelm, generalsekreterare på STF.
Ändringarna ledde till missförstånd bland besökare, och STF har fått många frågor om vad som gäller, berättar Ros-Hjelm.
"Lever på turismen"
I byn Ljungdalen vid Helgasfjället har förändringarna fått effekter, enligt John Regouw, ordförande för Turistbyrån i Ljungdalen. Antalet bilar på parkeringen har minskat med 11 procent från den 1 januari till den 31 juli. Andelen stugor som turistbyrån hyr ut har minskat med 18,5 procent.
– Vi lever på turismen till 95 procent, alltifrån affärer till hantverkare och restauranger.
Johanna Öhman driver pensionatet Helags i Ljungdalen. Hon upplever att pandemin – då turismen ökade kraftigt – påverkade beslutet. Både Öhman och Regouw önskar att turistnäringen involverats i beslutet.
Ros-Hejlm förstår känslan av att vilja vara delaktig, men att det finns många aktörer som hade velat vara med.
– Men hade vi haft så stor dialog är jag rädd att vi än i dag inte hade kommit i mål och vi hade en skarp deadline för när vårt markarrende löpte ut.
"Hitta möjligheter"
Att pandemisiffrorna legat till grund stämmer inte, menar Ros-Hjelm. 2019 – före pandemin – kom de första signalerna från Länsstyrelsen om att villkoren för arrendet skulle behöva diskuteras när det löpte ut. Hon hoppas att förändringarna så småningom leder till nya möjligheter för aktörer runt om i Jämtland.
– Jag hoppas och tror att på sikt kommer även Ljungdalen hitta möjligheter i de förändringar vi gör. Men jag förstår att vi har en bit kvar till det.
Micke Hagman, restaurangchef för Restaurangen i Ljungdalen, har inte märkt av minskad turism. Däremot har färre stugägare semestrat på grund av det dåliga vädret i juli. De är de viktigaste gästerna, menar han.
– De spenderar månader varje år här uppe. De tankar på macken, går på restaurang, hyr snöskoter och så vidare.