loadingFoto: Couleur/Pixabay
Foto: Couleur/Pixabay
Mat

5 sätt att förbättra ditt upptag av vitaminer och mineraler

Deborah Mitchell

Du är inte vad du äter, utan vad du tar upp. Det inkluderar det goda (vitaminer, mineraler och andra näringsämnen) och det dåliga (miljögifter, livsmedelstillsatser med mera). Men låt oss här fokusera på det positiva, det vill säga hur du kan hjälpa din kropp att bättre ta upp vitaminer och mineraler.

Mängden vitaminer och mineraler man tar upp från maten kan variera mellan så mycket som 10 och 90 procent. Varför är skalan så stor? Många olika faktorer påverkar hur många procent av näringen som man verkligen tar upp från maten, inklusive (men inte begränsat till): hur maten är tillagad, om man tar några mediciner eller näringstillskott, åldern, hälsotillståndet, tiden på dagen, och andra livsmedel som man äter samtidigt.

För att göra det ännu mer förvirrande så kan mängden vitaminer och mineraler i ett specifikt livsmedel variera betydligt beroende på sort, väder- och odlingsförhållanden, lagringsförhållanden, och naturliga variationer.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingFoto: Couleur/Pixabay
Foto: Couleur/Pixabay
Mat

5 sätt att förbättra ditt upptag av vitaminer och mineraler

Deborah Mitchell

Du är inte vad du äter, utan vad du tar upp. Det inkluderar det goda (vitaminer, mineraler och andra näringsämnen) och det dåliga (miljögifter, livsmedelstillsatser med mera). Men låt oss här fokusera på det positiva, det vill säga hur du kan hjälpa din kropp att bättre ta upp vitaminer och mineraler.

Mängden vitaminer och mineraler man tar upp från maten kan variera mellan så mycket som 10 och 90 procent. Varför är skalan så stor? Många olika faktorer påverkar hur många procent av näringen som man verkligen tar upp från maten, inklusive (men inte begränsat till): hur maten är tillagad, om man tar några mediciner eller näringstillskott, åldern, hälsotillståndet, tiden på dagen, och andra livsmedel som man äter samtidigt.

För att göra det ännu mer förvirrande så kan mängden vitaminer och mineraler i ett specifikt livsmedel variera betydligt beroende på sort, väder- och odlingsförhållanden, lagringsförhållanden, och naturliga variationer.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024