Så vet du om du är sockerberoende

När man har förlorat kontrollen och mår allt sämre börjar människor söka hjälp. Innan det har man oftast provat allt för att komma tillrätta med beroendet på egen hand, enligt Bitten Jonsson. Foto: Privat


Allt fler blir beroende av socker. Det är ett allvarligt problem, anser Bitten Jonsson, sjuksköterska och specialist på sockerberoende. Hon har arbetat med frågan i 23 år. Under årens lopp har hon fått otaliga brev från sockerberoende personer som mår dåligt, och många söker inte hjälp förrän efter mycket lidande.

– Vi som jobbar med sockerberoende brukar säga att vi är sista huset på gatan. Många kommer inte förrän de har uttömt alla andra möjligheter – försökt att kontrollera intaget, provat alla sorters dieter, pulver och piller och olika metoder, träning och gym. Man har lagt ned tusentals timmar och kronor på att försöka kontrollera något som inte går att kontrollera. Men någonstans kommer man till en punkt där man inser att man inte klarar detta själv, och måste få hjälp, säger Bitten Jonsson.

Flera av de tecken som visar på ett beroende kan även de som har ett normalt förhållande till socker eventuellt känna igen sig i. Skillnaden är att beroende personer har satt beteendet i system.

Att tappa kontrollen är ett övergripande symtom. När man har förlorat kontrollen och mår alltmer dåligt börjar människor söka hjälp, säger Bitten.

– I svåra fall kan det handla om att man vaknar på natten och har choklad överallt och inte ens minns att man har frossat på kvällen.

Även mjöl innehåller socker och kan för många vara mer beroendeframkallande än socker. Till exempel innehåller 2,5 dl kokt pasta cirka tio sockerbitar.

Gömmer, smyger och ljuger

Ett av de första tecknen brukar vara att man ljuger, gömmer och smyger, säger Bitten. Kanske gömmer man sitt godis från resten av familjen. Kanske ljuger man och påstår att man inte har ätit upp all glass i frysen. Så kan även personer som inte är beroende bete sig vid enstaka tillfällen, skillnaden är att den som är beroende som sagt sätter det i system.

– Jag brukar skoja att jag vet ingen som gömmer, smyger och ljuger om kokt torsk eller gurka, utan det är ju socker och kakor – allt som innehåller socker och mjöl, säger Bitten och skrattar.

Bryter löften

Ett annat tecken på beroende är att man lovar saker som man inte håller.

Man säger till sig själv: ”Idag ska jag inte äta min favoritchoklad, glass eller godis.” Men redan på väg hem från jobbet så börjar man förhandla med sig själv: ”Men vaddå, bara idag, jag kan ju sluta på måndag”, eller ”Jag ska ju på fest på fredag, då är det dumt att sluta idag.” Det är ett förhandlande hela tiden, förklarar Bitten.

Ett annat scenario kan vara att man har bestämt sig för att hålla sig till bra mat, och inte gå och fika med vänner den här veckan.

– Men det räcker att någon frågar: ”Men ska vi inte gå och fika?”, och man kan bara inte motstå det. Ja, du bryter löften hela tiden.

”Är man överviktig och har ett sockerberoende, brukar man inte uppnå ett önskat resultat med dieter, eftersom man behöver hjälp med att komma tillrätta med själva beroendet. En ändrad kost är bara tio procent av behandlingen”, säger Bitten.

Uppnår inte det önskade resultatet

Ett annat tydligt tecken på sockerberoende är att man kämpar för något, men uppnår motsatt resultat.

– Du vill ha energi, vara smal och fräsch, och anstränger dig för att gå ner i vikt. Men istället för att gå ner 15 kilo, går du upp 20.

Man behöver dock inte vara överviktig för att vara sockerberoende, poängterar Bitten. Många sockerberoende personer är magra, och då kan de istället ha mer psykiska symtom som oro, ångest och depressioner.

– De vill vara i balans och må bra. Men de får inte heller det förväntade resultatet. Istället har de ångest och en svullen, orolig mage, säger Bitten.

Resultatet blir helt enkelt inte det som man vill, och efter en tid leder beroendet till mer allvarliga och negativa konsekvenser.

– Man får problem med sömnen och problem med energin, vilket har att göra med blodsockersvängningarna. Man kan sova för mycket eller för lite. Vi är biokemiskt unika, och reagerar på olika sätt. Det man ofta ser är att djupsömnen förstörs. Du sover ytligt, och vaknar inte utvilad. Vi vet ju att djupsömn är oerhört viktigt för att inte bli utbränd.

Många tror att en kopp kaffe och en kanelbulle ger en energikick, men det är egentligen tvärtom, menar Bitten.

– Man ska veta att socker och mjölprodukter ger ”falsk” energi. Om man till exempel har ätit en kanelbulle och druckit en kopp kaffe – låt säga att vi bara räknar på en fiktiv siffra – om det ger tre enheter energi under en timme, så drar den också ut fem enheter energi ur din kropp. Man hamnar alltid på minus.

Lär sig inte av sina misstag

Ett annat observandum är att man inte lär sig av sina misstag.

– Beroende sitter ju i den delen som kallas för reptilhjärnan, och att man lär sig av sina misstag sitter i det prefrontala cortex i storhjärnan. Man har dock inte så bra effekt i den när man är beroende, eftersom man hela tiden aktiverar belöningscentret. För det handlar ju om överlevnad, och reptilhjärnan tänker bara på överlevnad och vill ha socker och mjöl.

Ett misstag kan i sammanhanget vara att gå och handla fastän man är hungrig, trots att man vet att det ”hoppar ned väldigt konstiga saker i korgen” om man handlar då.

Andra symtom, som Bitten nämner, är oförklarliga humörsvängningar och oförklarliga trötthetsattacker, och de kommer ofta tillsammans med de andra tecknen.

Om man vill söka hjälp

För den som vill söka hjälp så kan man börja på självhjälpsgrupper, som FAA (Food Addicts Anonymous) och OA (Overeaters Anonymous), som finns i flera städer i Sverige.

Man kan göra ett självtest med sex enkla frågor, en slags screening som kallas för UNCOPE, som bland annat finns i Bittens bok Sockerbomben 3.0 och på webbsidan Sockerskolan.se. Svarar du ja på två eller fler frågor så kan det vara en indikation på att du behöver hjälp med att hantera ett sockerberoende, säger Bitten. Det är dock viktigt att förstå att testet inte ger en diagnos.

– Efter att ha testat sig med UNCOPE kan man vid behov gå vidare till ett omfattande test som heter SUGAR, och den behöver man hjälp med av en sockerterapeut som är specialutbildad, för man ställer ju inte diagnos lättvindigt, säger Bitten.

På den internationella webbsidan foodaddictioninstitute.com finns alla registrerade självhjälpsgrupper i olika länder. I Bittens bok Sockerbomben 3.0 finns också alla verktyg och kontaktuppgifter till de självhjälpsgrupper som finns i Sverige.

 

Pappa slår hål i badrumsväggen – kolla vem som tittar ut

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?