loadingFör att undvika att maten bli dålig under rötmånaden är viktigt att hålla koll på temperaturen. Arkivbild. Foto: Fanni Olin Dahl/TT
För att undvika att maten bli dålig under rötmånaden är viktigt att hålla koll på temperaturen. Arkivbild. Foto: Fanni Olin Dahl/TT
Hälsa

Så håller du magen frisk under rötmånaden

Maja Steen Danielsson/TT

Fallen av tarmbakterien campylobacter har fördubblats sedan början av sommaren och rötmånaden har rivstartat med rejält varma dagar. Det är läge att hålla extra koll på maten för att inte bli sjuk.

– Barn kan drabbas hårt, säger Monica Ricao Canelhas, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Rötmånad är ett begrepp med historiska rötter. Den nämns i bondepraktikan och infaller i slutet av fruntimmersveckan, runt den 22–23 juli, och pågår i en månad framåt.

Men egentligen kan den sträcka sig långt utanför det spannet.

– Det som förknippas med rötmånaden är varma dagar och mer fukt i luften, och det kan ju vara lite när som helst, säger Monica Ricao Canelhas.

I värmen och fukten växer mögel och bakterier snabbare – och risken att bli magsjuk av livsmedel ökar.

– Hur man drabbas beror på individuella förutsättningar, men är man skör eller yngre kan man drabbas värre – barn kan drabbas hårt.

Temperaturen viktig

För att undvika att maten bli dålig är viktigt att hålla koll på temperaturen.

– Kall mat ska förvaras i kylskåpstemperatur på fyra grader. Och varm mat ska hållas på över 60 grader när den tillagats.

Även färden från matbutiken till kylskåpet spelar roll, enligt Ricao Canelhas.

– Man kan till exempel ha med sig en kylväska med kylklampar att lägga ned varorna i. Det kan man också ha när man ska ta med mat på utflykt.

Att hålla god hygien vid matlagning är också avgörande för att undvika sjukdom under rötmånaden.

– Man ska tvätta händerna noga både innan och efter att man lagar mat, särskilt när man hanterat rått kött. Även skärbrädan och arbetsytan ska rengöras för att minska risken att kontaminera andra livsmedel säger Ricao Canelhas och fortsätter:

– Det gäller även de som är ute och grillar, det man gör inomhus måste man också göra utomhus.

Kycklingbakterie ökar

Särskilt viktig är hygienen för att undvika tarmbakterien campylobacter. I mitten av juli rapporterades över 150 fall på en vecka, till skillnad från 70 fall i veckan tidigare i sommar, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi har sett att fallen ökar och det är framför allt i rå kyckling som den förekommer. Så det är bra om maten är ordentligt genomstekt, bakterien dör vid en temperatur på 70 grader i några minuter, säger Monica Ricao Canelhas.

 

Så undviker du matsvinn under rötmånaden

Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.

Ta inte fram mer mat än vad som väntas gå åt.

Se till att kylskåpet har en temperatur på 4 grader.

Lita på dina sinnen. Titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den.

Källa: Livsmedelsverket.

(TT)

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingFör att undvika att maten bli dålig under rötmånaden är viktigt att hålla koll på temperaturen. Arkivbild. Foto: Fanni Olin Dahl/TT
För att undvika att maten bli dålig under rötmånaden är viktigt att hålla koll på temperaturen. Arkivbild. Foto: Fanni Olin Dahl/TT
Hälsa

Så håller du magen frisk under rötmånaden

Maja Steen Danielsson/TT

Fallen av tarmbakterien campylobacter har fördubblats sedan början av sommaren och rötmånaden har rivstartat med rejält varma dagar. Det är läge att hålla extra koll på maten för att inte bli sjuk.

– Barn kan drabbas hårt, säger Monica Ricao Canelhas, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Rötmånad är ett begrepp med historiska rötter. Den nämns i bondepraktikan och infaller i slutet av fruntimmersveckan, runt den 22–23 juli, och pågår i en månad framåt.

Men egentligen kan den sträcka sig långt utanför det spannet.

– Det som förknippas med rötmånaden är varma dagar och mer fukt i luften, och det kan ju vara lite när som helst, säger Monica Ricao Canelhas.

I värmen och fukten växer mögel och bakterier snabbare – och risken att bli magsjuk av livsmedel ökar.

– Hur man drabbas beror på individuella förutsättningar, men är man skör eller yngre kan man drabbas värre – barn kan drabbas hårt.

Temperaturen viktig

För att undvika att maten bli dålig är viktigt att hålla koll på temperaturen.

– Kall mat ska förvaras i kylskåpstemperatur på fyra grader. Och varm mat ska hållas på över 60 grader när den tillagats.

Även färden från matbutiken till kylskåpet spelar roll, enligt Ricao Canelhas.

– Man kan till exempel ha med sig en kylväska med kylklampar att lägga ned varorna i. Det kan man också ha när man ska ta med mat på utflykt.

Att hålla god hygien vid matlagning är också avgörande för att undvika sjukdom under rötmånaden.

– Man ska tvätta händerna noga både innan och efter att man lagar mat, särskilt när man hanterat rått kött. Även skärbrädan och arbetsytan ska rengöras för att minska risken att kontaminera andra livsmedel säger Ricao Canelhas och fortsätter:

– Det gäller även de som är ute och grillar, det man gör inomhus måste man också göra utomhus.

Kycklingbakterie ökar

Särskilt viktig är hygienen för att undvika tarmbakterien campylobacter. I mitten av juli rapporterades över 150 fall på en vecka, till skillnad från 70 fall i veckan tidigare i sommar, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi har sett att fallen ökar och det är framför allt i rå kyckling som den förekommer. Så det är bra om maten är ordentligt genomstekt, bakterien dör vid en temperatur på 70 grader i några minuter, säger Monica Ricao Canelhas.

 

Så undviker du matsvinn under rötmånaden

Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.

Ta inte fram mer mat än vad som väntas gå åt.

Se till att kylskåpet har en temperatur på 4 grader.

Lita på dina sinnen. Titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den.

Källa: Livsmedelsverket.

(TT)

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025