Hälsa

Så vinner fettet över kolhydraterna

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors
loadingOlivolja – den hälsosammaste oljan enligt forskning. Foto: Shutterstock
Olivolja – den hälsosammaste oljan enligt forskning. Foto: Shutterstock

Mindre kolhydrater och mer fett är bättre för hälsan än den lågfettkost som ofta förordas, menar professor Fredrik Nyström. Här berättar han vad som orsakar bukfett, hur man håller vikten – och vilken olja som är bäst enligt forskningen.

Fredrik Nyström, professor i internmedicin och endokrinologi vid Linköpings universitet och överläkare, undersöker hälsoeffekterna av olika livsstilar. I studierna lottas deltagarna till olika försöksgrupper för ökad tillförlitlighet. Han rapporterar det studierna faktiskt visar, utan att leta efter vissa samband.

– Jag vill se vad som verkligen händer när man ger folk rödvin, ber dem att springa mycket, eller banta på olika sätt.

Medelhavskost

Medelhavskost bygger på grönsaker, frukt, bär, baljväxter, rotfrukter, nötter, olivolja och fullkorn, med protein från fisk, och kyckling och ägg i måttlig mängd. Intaget av rött kött är lågt och vin konsumeras i små mängder.

Forskning

Epidemiologiska studier undersöker samband mellan livsstil och sjukdom i befolkningen, men kan inte fastställa orsak.

Randomiserade kontrollerade studier, lottade studier, delar in deltagare slumpmässigt och anses ge starkare bevis för orsakssamband.

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors
Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

Hälsa

Så vinner fettet över kolhydraterna

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors
loadingOlivolja – den hälsosammaste oljan enligt forskning. Foto: Shutterstock
Olivolja – den hälsosammaste oljan enligt forskning. Foto: Shutterstock

Mindre kolhydrater och mer fett är bättre för hälsan än den lågfettkost som ofta förordas, menar professor Fredrik Nyström. Här berättar han vad som orsakar bukfett, hur man håller vikten – och vilken olja som är bäst enligt forskningen.

Fredrik Nyström, professor i internmedicin och endokrinologi vid Linköpings universitet och överläkare, undersöker hälsoeffekterna av olika livsstilar. I studierna lottas deltagarna till olika försöksgrupper för ökad tillförlitlighet. Han rapporterar det studierna faktiskt visar, utan att leta efter vissa samband.

– Jag vill se vad som verkligen händer när man ger folk rödvin, ber dem att springa mycket, eller banta på olika sätt.

Medelhavskost

Medelhavskost bygger på grönsaker, frukt, bär, baljväxter, rotfrukter, nötter, olivolja och fullkorn, med protein från fisk, och kyckling och ägg i måttlig mängd. Intaget av rött kött är lågt och vin konsumeras i små mängder.

Forskning

Epidemiologiska studier undersöker samband mellan livsstil och sjukdom i befolkningen, men kan inte fastställa orsak.

Randomiserade kontrollerade studier, lottade studier, delar in deltagare slumpmässigt och anses ge starkare bevis för orsakssamband.

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors
Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025