Att välja Robert Francis Prevost till ny påve skulle kunna spegla en vilja att ena den katolska kyrkan, säger David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.
– Ett oväntat men ändå väldigt roligt val, säger Helena D’Arcy, chefredaktör för Katolskt magasin.
Amerikanen Robert Francis Prevost valdes på torsdagen till påve Franciskus efterträdare. Enligt David Thurfjell har den katolska kyrkan varit något splittrad och det blir nu den nye påvens jobb att verka som en enande kraft.
– Nu gäller det att ena den enorma organisationen med 1,4 miljarder medlemmar, säger Thurfjell.
Inom katolska kyrkan finns olika läger som vill gå åt antingen ett mer konservativt håll eller öppna upp för sociala frågor.
– Då gäller det att ena de olika falangerna och då behöver man en diplomat och lyssnare. En person som har koppling till både det norra och södra halvklotet.
Oväntat med amerikan
Robert Francis Prevost – vars påvenamn blir Leo XIV –är född i USA men är peruansk medborgare. David Thurfjell säger att påvevalet även skulle kunna ha att göra med utvecklingen i USA.
– Möjligtvis att en amerikan kan vara en kontakt mot det amerikanska samhället.
Att valet föll på en amerikansk påve hade nog inte många trott, säger Helena D’Arcy, chefredaktör för Katolskt magasin.
– Ett oväntat men ändå väldigt roligt val, säger hon.
Bred erfarenhet
Enligt D’Arcy har han väldigt lång och bred erfarenhet i Latinamerika där han har varit biskop. Han har även lång erfarenhet av att vara ordensföreståndare för Augustinorden i tolv år från 2001 till 2013.
Därutöver har han varit prefekt för dikasteriet för biskopar i den romerska kurian sedan 2023, enligt D’Arcy.
– Han har ovanligt bred erfarenhet, även geografiskt.
Vad som gör att valet föll på Robert Francis Prevost och vilken slags påve han kommer att bli kan D’Arcy ännu inte svara på.
– Det är inte bara erfarenheten, man ska även ha något att komma med.