Krönika: Introvert och högkänslig i en överväldigande värld

Krönikör Tony Lingefors.


Ibland får man höra att man är tråkig eftersom man lämnar festen lite tidigare än många av de andra. Och ibland är man tråkig eftersom man föredrar att läsa en bok framför att delta i någon social aktivitet.

De skulle bara veta att det egentligen handlar om en personlighet som ofta kräver en stillsam och reflekterande tillvaro och till och med ensamhet för att batterierna ska kunna laddas. Det handlar om överstimulering. Introverta och högkänsliga personer blir lätt överstimulerade av sociala aktiviteter och tar in stimuli mycket starkt. Själv är jag både introvert och högkänslig.

Högkänsliga personer blir lätt överväldigade

Introversion och högkänslighet är numera begrepp som har börjat uppmärksammas och något som man börjar få mer förståelse för. Det märks också inte minst i olika artiklar i tidningar och genom böcker som ”Drunkna inte i dina känslor” av Maggan Hägglund och Doris Dahlin, ”Tyst” av Susan Cain, ”Introvert” av Linus Jonkman och ”Den högkänsliga människan” av Elaine N. Aron. Susan Cains tal om introversion på sajten Ted har redan setts av över tre miljoner tittare.

Introversion är inte något sjukdomstillstånd eller något som man ska skämmas för utan snarare något man föds till, ett personlighetsdrag som det är ämnat att man ska ha. Det är något som finns i våra gener. I vissa fall är det till och med en fördel att vara introvert och en gåva som man ska ta till vara och uppskatta.

En introvert person vänder energin inåt, föredrar ofta ensamhet och mindre sällskap, har ett stort behov av trygghet och lugn och ro, tänker innan hon pratar, är bra på att lyssna, undviker ofta sociala aktiviteter eftersom de slukar energi. Som sådan har man bra långtidsminne, är självständig och gillar självständigt arbete, reflektion, analys, är stresskänslig och har ett öga för detaljer och kvalitet.

En extrovert person vänder energin utåt och föredrar att ofta umgås med många människor. Som sådan gillar man att ha många bollar i luften, gillar förändring, trivs att vara i centrum, har ett stort socialt kontaktnät, handlar först och tänker sedan och gillar sociala aktiviteter av olika slag.

70 procent av de introverta är också högkänsliga, enligt Aron. Att vara högkänslig innebär att man är intuitiv, är bra på att upptäcka felaktigheter och undvika att göra misstag, är samvetsgrann, blir djupt påverkad av andras sinnesstämningar och känslor, kan koncentrera sig djupt, är särskilt bra på uppgifter som kräver uppmärksamhet och noggrannhet. Högkänsliga personer tar också in stimuli mycket starkt.

Ungefär en tredjedel av världens befolkning anses vara introverta. I dagens samhälle anses det vara viktigt med social kompetens, mingel, grupparbete, att bygga sociala nätverk och kunna ta för sig. Att vara framåt och ha social talang anses göra oss framgångsrika och lyckliga. Men kan man inte vara lycklig och samtidigt vara introvert? Jo, det kan man faktiskt. Personligen har jag kommit fram till att min introversion och högkänslighet är en dyrbar gåva, ett personlighetsdrag som jag börjar uppskatta allt mer och som verkligen berikar mitt inre och mitt liv i största allmänhet.

Medicinska bevis för naturens läkande kraft

Tack vare mitt introverta personlighetsdrag är det lätt för mig att arbeta med en uppgift under en lång tid utan att tappa fokus. Jag är också oerhört självständig vilket har hjälpt mig mycket både i mitt privata och yrkesverksamma liv. Vi introverta kan faktiskt också trivas i sociala situationer, men vi tenderar bara att snabbare bli utmattade av dem.

Många tror att introversion har att göra med blyghet. Men så är det inte riktigt. Blyghet handlar mer om rädsla, nervositet och oro. Introversion handlar om hur du reagerar på stimulans. Extroverta kräver stora mängder stimulering medan introverta känner sig som mest levande och mest igång när de är i tystare och fridfullare miljöer. Studier visar att introverta är benägna att vara mer känsliga för social och sensorisk stimulans.

Introvert-extrovert är inget som är svart eller vitt. Vi befinner oss alla i skalan; vissa är extremt introverta men har ändå drag av extroversion och vice versa. Själv har jag nog 80 procent introverta drag och resterande extroverta. Sedan finns det de som har båda dragen lika mycket, vilket innebär att man är ambivert.

Många av våra kända poeter, författare, visionärer och uppfinnare är just introverta som till exempel T.S. Eliot, Marcel Proust, George Orwell, Albert Einstein och Isaac Newton. Extroverta behöver oss introverta och vice versa om världen ska fungera. Vi är egentligen varandras yin och yang.

Yin och Yang är kärnan i kinesisk medicin

Länge har vår kultur övervärderat det extroverta idealet och underskattat det introverta. Nu är det hög tid att båda idealen värderas lika högt.