Google kan vara på väg att förlora sin plats på toppen av techpyramiden. För första gången på 22 år minskar Googles söktrafik på Apple-enheter.
– Förut googlade man, nu frågar man Chat GPT, säger Peter Mackhé, medieexpert vid Sveriges annonsörer.
Det pågår ett techkrig i världen. I höstas förlorade Google mot amerikanska staten som ansåg att jätten motarbetat konkurrens för att skydda sin söktjänst. Sökningarna driver annonser, som genererar pengar åt Google och moderbolaget Alphabet.
– Annonsintäkterna är motorn i Alphabets ekonomi, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Men vad händer när folk slutar googla? Den frågan ställde Apples tjänstedirektör Eddy Cue indirekt i veckan då han vittnade i samband med den rättsliga processen om Googles sökmonopol.
"Pengarna följer användarna"
Enligt Cue minskade sökningarna via Google på Apples enheter i april. Det är i sådant fall första gången på 22 år som det sker. Enligt Cue har folk gått över till AI-tjänster som Chat GPT, något han öppnade för att även Apple gör framåt.
Marknaden reagerade med kraftig nedgång för både Google och Apple.
– Chat GPT har satt i gång ett race. Och pengarna följer användarna, säger Peter Mackhé.
Frida Bratt betonar dock att det till viss del rör sig om vapenskrammel och positionering, från såväl Google som Apples och övriga jättars håll:
– För många är AI vägen till högre värdering. Flera jättar har varit tvungna att visa hur mycket man tror på AI.
"Byggt systemet"
Google är inte ensamt om att ha tagit stryk av såväl tullkrig som av AI-verkligheten, men bolaget är ansatt från flera håll. Röster från amerikanskt håll tycker att jätten borde styckas upp, bland annat att webbläsaren Chrome ska avknoppas.
– Google är väldigt duktiga, de har byggt ihop hela systemet. Hela ekosystemet med annonser, hela e-handeln, säger Peter Mackhé.
– Det finns ett antal stora jättar som slåss om vår data, säger Frida Bratt och fortsätter:
– Det är klart att Google också har AI-tjänster och ett svar på AI-frågan, men de måste balansera det med sin dominans på söksidan.
"Ekonomiska muskler"
Balansgången, tror Bratt, kan bli en utmaning för Google. Att å ena sidan dominera på techvärldens nya favoritområde AI men å andra sidan behålla makten och användarantalet över det som satte bolaget i toppen av pyramiden.
– Alphabet har enormt mycket data och stora ekonomiska muskler, men när vi konsumenter ändrar beteenden kommer det att finnas vinnare och förlorare.
I ett svar på påståendet från Apples Eddy Cue svarar Google att "vi fortsätter se en övergripande ökning av frågor via (Google) sök".