När det blev mörkt i Spanien berodde det på två plötsliga bortfall i elproduktionen. Vid tillfället kom över 60 procent av elen från förnybara källor, vind och sol. Systemet tappade balansen och ett automatiskt skydd slog till för att rädda nätet, men också debatten om händelsen hämmades. Att över huvud taget ifrågasätta de förnybara energikällorna är för känsligt.
Den 28 april blev det plötsligt strömavbrott i Spanien och Portugal. Ett massivt strömavbrott slog ut tågsystem, trafikljus, mobilnät och samhällsfunktioner. Miljontals människor drabbades. I centrum stod den fråga som präglar alla moderna energisystem: Vad händer när vi kör elnätet på gränsen?
Enligt Spaniens elnätsoperatör utlöstes avbrottet av två plötsliga bortfall i elproduktionen. Systemet tappade balansen och automatiska skydd slog till för att rädda nätet. Över 60 procent av elen kom vid tillfället från förnybara källor, främst vind och sol. Det är i sig inget fel. Men dessa källor saknar den stabiliserande tröghet (svängmassa) som konventionell produktion tillför. Nätet blir känsligare. Mindre förlåtande.