De flesta av de farliga produkter, från brandfarliga leksaker till giftiga skor (livsmedel ej inräknade), som i fjol hittades av ett EU-organ, tillverkades i Kina, enligt ett pressmeddelande från Europakommissionen den 23 mars.
Andelen farliga varor som importeras från världens folkrikaste nation – 64 procent av det totala i Europa – speglar den enorma kinesiska närvaron på den europeiska marknaden. Siffran stämmer också med tidigare års siffror, trots de europeiska myndigheternas ansträngningar för att samarbeta med kinesiska kvalitetskontrollorgan, och hjälpa kinesiska tillverkare att förstå EU:s säkerhetsstandarder.
”Siffrorna och situationen förbättras inte”, säger Vera Jourova, EU-kommissionär för konsumentfrågor, vid en presskonferens i Bryssel.
Som kontrast till de höga kinesiska siffrorna hade bara 14 procent av de 2 435 farliga varorna producerats inom EU, en kraftig minskning från de 27 procent som registrerades för över ett decennium sedan, år 2003.

Kinesiska arbetare förbereder fårull innan den processas och bleks för att användas vid tillverkning av tofflor och kläder för export vid en fabrik i Zhangzhou, Kina, den 12 juli 2014. (Foto: Kevin Frayer/Getty Images)
Stor andel leksaker bland farliga produkter
Mer än en fjärdedel av de aktuella produkterna var leksaker, till exempel mjukisdjur. En fjärdedel var kläder av olika slag. Elektriska apparater och bilar utgjorde vardera cirka 10 procent.
Exempel på sådant som gjorde att leksaker bedömdes som farliga var lös stoppning eller lätt löstagbara delar som kunde medföra kvävning eller sväljas. Vissa föremål var i själva verket tändare som liknade leksaker.
”För mig, som är både mor och mormor, är det stora antalet skadliga produkter bland leksaker alarmerande, så var försiktiga med vad ni ger era barn att leka med”, sade Jourova.
Farliga kemikalier, såsom allergenen kromoxid, hittades i vissa lädervaror och skor på listan.
De flesta anmärkningarna rapporterades i fem EU-länder – Ungern, Tyskland, Spanien, Frankrike och Cypern, vilka stod för ungefär hälften av det totala antalet.

En kinesisk arbetare ser till en maskin som gör filtar för export vid en fabrik i Zhejiangprovinsen, den 12 januari 2015. (Foto: STR/AFP/Getty Images)
Trettioen länder deltar i EU:s system för snabbt informationsutbyte om farliga produkter. Enligt Europakommissionens webbplats garanterar systemet att rapporter om farliga produkter som tagits bort eller återkallats var som helst i Europa görs tillgängliga inom hela EU, vilket gör det lättare att agera heltäckande.
Kinesiska standarder för industrikvalitet släpar ofta efter motsvarigheterna i utvecklade länder, och även om de finns på papper så kanske de inte följs av tillverkarna.
Förgiftad mat och falska läkemedel
I februari i år kopplades ett utbrott av hepatit A i Australien till en kinesisk producent, enligt lokala myndigheter. Nio personer som hade ätit frysta bär från Kina sålda under varumärket Nannas diagnostiserades med sjukdomen. Utbrottet berodde på dålig hygien och vattenförsörjning i en kinesisk förpackningsanläggning.
Det har också länge funnits oro över mat och läkemedel från Kina, särskilt sedan skandalen 2008 med melaminförgiftat mjölkpulver, då över 50 000 barn behövde sjukhusvård.
År 2012 drabbades 11 000 tyska skolbarn av diarré som myndigheterna konstaterade var orsakad av jordgubbar från Kina. Det här förnekades inte oväntat från officiellt kinesiskt håll.
En artikel från 2009 i International Journal of Clinical Practice nämndes Kina som en ledande leverantör av förfalskade läkemedel, särskilt Viagra, som används mot impotens. Sådana läkemedel, varav 8,3 miljoner doser beslagtogs samma år, innehåller ofta skadliga ersättnings- eller fyllnadsingredienser som kan leda till många olika problem för den drabbade konsumenten.