Frisk i vinter med ingefära enligt kinesisk tradition

Ingefäran har sitt ursprung i sydöstra Asien och har använts i folkmedicinen i tusentals år. Den stärker cirkulationen, matsmältningen och immunsystemet, samt har en värmande och anti-inflammatorisk effekt. (Foto: Pixabay)


Ingefära är en fantastisk liten rot med helande egenskaper. Den är särskilt bra att ha till hands under det kalla vinterhalvåret. Men för att få bästa effekt ska den användas på olika sätt vid olika besvär. Det säger Lei Wang, som arbetat som läkare i traditionell kinesisk medicin i över 30 år.

Ingefära har använts i tusentals år i Kina för att förebygga och behandla olika sjukdomstillstånd. Den klassificeras som en ”värmande” ört, och används främst för att driva ut kyla och fukt ur kroppen. Inom den kinesiska medicinen används ingefära ofta vid förkylning, magproblem och illamående.

 ”Te på färsk ingefära är mycket bra att dricka i förebyggande syfte i förkylningstider.”

Ingefära kan användas både som te och i matlagning. Under vintern kan man dricka ingefärste regelbundet för att stärka hälsan, och det är utmärkt att använda den som krydda i grytor, soppor och gröt. Men ingefära har lite olika egenskaper beroende på om den används färsk eller torkad, berättar Lei, så för bästa resultat ska man använda den på rätt sätt:

  1. Färsk ingefära – driver ut kyla, värmer kroppen och ökar cirkulationen.
  2. Torkad ingefära – värmer kroppen och ökar cirkulationen.

1. Färsk ingefära

Te på färsk ingefära är mycket bra att dricka i förebyggande syfte i förkylningstider. Kyla som kommer in i kroppen kan orsaka förkylning, och den färska ingefäran hjälper till att driva ut kylan. När man dricker ingefärste kan förkylningen försvinna och eventuell feber gå ner.

– Om man varit ute i kallt väder och håller på eller precis har blivit förkyld, ska man dricka det så snart som möjligt – gärna flera koppar om dagen om magen tål det starka. När man druckit det kommer man att svettas lite och kylan kommer då ut genom porerna.

Te på färsk ingefära är också bra att dricka vid mensvärk, och när man har vissa problem med magen, säger Lei.

Använd färsk ingefära om du känner av:

  • förkylning med lätt feber, täppt eller rinnande näsa
  • mensvärk – drick ingefärste en dag innan mens och under mensen och undvik kalla drycker
  • magont som beror på att man har kyla i magen – det brukar kännas skönt att hålla på magen vid dessa problem
  • dålig matsmältning
  • illamående.

Illamående

Enligt kinesisk tradition används rå ingefära vid vissa typer av illamående, till exempel åksjuka och graviditetsillamående. Man kan tugga på roten, dricka den pressade saften, eller lägga rå ingefära direkt på olika akupunkter på kroppen, berättar Lei. Men när du är gravid ska du alltid rådgöra med läkare innan du använder ingefära.

2. Torkad ingefära

Torkad ingefära värmer kroppen, så människor som har inre kyla, eller yang-brist, som man talar om inom kinesisk medicin, mår bra av att använda torkad ingefära.

Lei berättar att många människor har yang-brist, speciellt på vintern. Tecken på yang-brist är: blekt ansikte, frusenhet, kalla händer och fötter, trötthet, svårighet att komma upp på morgonen och allmänt låg energi. När tillståndet är värre kan man känna sig ”kall ända in i märgen”. Ju frusnare man är, desto mer ingefära behöver man.

För att balansera yang kan man dricka te gjord på torkad, mald ingefära och gärna använda det som krydda i maten. Det är också bra att använda kanel, som även den har en värmande effekt.

Om man har svårt att sova på grund av att man är kall och väldigt frusen om fötterna, är det bra att dricka en kopp ingefärste innan man går och lägger sig. Då blir man varm och kan sova bättre.

Använd torkad ingefära om du:

  • ofta är kall inombords, med kalla händer och fötter
  • är blek i ansiktet, och fingrarna och fötterna lätt blir vita när det är kallt
  • har lätt för att få ont i magen på grund av kyla inifrån kroppen.

Har man högt blodtryck, öronsus, sura uppstötningar eller är gravid ska man dock inte dricka te på torkad ingefära.

inb3
Lei Wang är akupunktör och läkare i traditionell kinesisk medicin. Sedan femton år tillbaka driver hon egen praktik i Göteborg. Hon undervisar också i bland annat traditionell kinesisk medicin och öronakupunktur. (Foto: Privat)

Ingefärste

Ingefära är starkt, och det är väldigt individuellt hur mycket ingefära man behöver för att må bra, och hur mycket man tål utan att få ont i magen. Det är bäst att börja med lite och sedan lägga till mer för att se om det går bra, säger Lei, och påminner samtidigt om att barn är känsliga och behöver mindre mängd än vuxna.

– Man kan dricka 1–4 koppar ingefärste per dag. Ta gärna med en termos och drick lite med jämna mellanrum under dagen, istället för att dricka vanligt vatten.

Människor som är mycket varma i sig själva, och kvinnor i klimakteriet som har mycket värme i kroppen, ska dock undvika att dricka ingefärste.

Om man vill kan man tillsätta lite honung eller råsocker. Honungen mildrar det starka, och råsocker har en värmande effekt. Och om man vill ha något gott till teet så kan man passa på att ta en pepparkaka eller en saffransbulle, säger Lei, eftersom de innehåller en hel del värmande kryddor såsom ingefära, kanel, svartpeppar och saffran, som är särskilt bra under vintern.

Ingefärate med citron stärker immunförsvaret och är bra mot förkylningar.

Te på färsk ingefära

1 kopp vatten

2 skivor färsk ingefära (eller mer)

1 tsk honung eller råsocker (kan uteslutas)

Eventuellt lite färsk pressad citron

Gör så här:

Skär tunna skivor ingefära (om den är ekologisk kan skalet med fördel vara kvar, annars ta bort skalet). Lägg i ingefäran i vattnet och låt koka i 5–10 minuter. Sila sedan bort ingefäran och rör eventuellt ner 1 tesked honung eller råsocker, samt citron.

Te på torkad, mald ingefära

1 kopp vatten

½–1 tsk torkad, mald ingefära

1 tsk honung eller råsocker (kan uteslutas)

Gör så här:

Ta en tesked ingefära i en kopp hett vatten. Om det inte räcker för att man ska bli varm så ta lite till. Tillsätt eventuellt 1 tesked honung eller råsocker.

Det finns också många färdiga teer med ingefära att köpa.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.  Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.