Det brittiska pundet föll efter brexit, och så gjorde även den kinesiska yuanen. Men vad är vad och hur beskrivs det? Vissa bedömare tror att Kina gömde sig bakom brexit för att lätta på trycket från kapitalutflödet ur Kina.
En sak är säker. Den kinesiska yuanen har nyligen haft sitt värsta fall sedan 1994. Den föll gentemot dollarn med 2,9 procent från slutet av mars till slutet av juni till 6,64 per dollar.
En annan sak är lika säker. Brexit hjälpte inte yuanen, då den kinesiska valutan tappade nästan en procent i värde bara under måndagen efter den historiska folkomröstningen.
Men här slutar det säkra, och spekulationer och viss förvirring tar vid.
Färre än hälften av Kinas företag går framåt under andra kvartalet
Vissa bedömare tror att Kina har gömt sig bakom brexit för att lätta på trycket från det egna kapitalutflödet från Kina, som har stannat på 20-30 miljarder dollar per månad från att ha varit högre än 100 miljarder dollar per månad under början av året.
”Trygg hamn”-status
Det enprocentiga valutafallet under måndagen efter brexit tog yuanen nära sin lägsta nivå på sex år – och skulle ha kunnat vara ett bra tillfälle att använda ”skyddet” från brexit, då alla andra istället tittade på hur marknaderna i Europa skulle reagera på brexit.
Innan dess var det ju Kinas valuta som dominerade rubrikerna och de globala marknaderna efter den överraskande devalveringen i augusti förra året.
Å andra sidan skulle traders bara ha kunnat ta bort en risk från bordet, på grund av de stora upp- och nedgångarna (en rekordartad volatilitet). Att det faktiskt inte hände är en indikation på att den kinesiska valutan snart har nått statusen av en ”trygg hamn”.
Inom politiken är det ännu mer förbryllande. Trots det ganska stora fallet för yuanen, och volatiliteten, vill Kinas statliga tidningar att världen ska tro att det inte är någon press på valutan. Shanghai Securities News talade om ”stabilitet” för både onshore- och offshore-yuanen och skrev att det inte fanns några tecken på ”panikförsäljning”.
Panikförsäljning kontra stabilitet
”Panikförsäljning” är ett vagt uttryck som kan passa bättre på det brittiska pundet, men stabilitet ser olika ut på onshore- respektive offshoremarknaden.
Även om den kinesiska regimen eftersträvar maximal stabilitet, så tycktes den inte bry sig om att Londonbaserade nyhetsbyrån Reuters senare under veckan citerade andra kinesiska statliga ekonomer som säger att centralbanken är okej med att yuanen får ett lägre värde (6,8 per dollar).
”Kinas centralbank accepterar en depreciering av yuanen, så länge som förväntningarna kring en depreciering är under kontroll”, säger anonyma källor till Reuters.
Startpunkten för att få saker under kontroll är alltså oidentifierade ekonomer.