Två äldre systrar i Kina har dömts till fängelse och böter motsvarande tiotusentals kronor på grund av de utövar den andliga metoden Falun Gong. Det kinesiska kommunistpartiets mångåriga förföljelse av metoden sker i allt högre grad med hjälp av digital massövervakning.
Enligt Minghui.org, som tillhandahåller information om den andliga metoden och förföljelsen i Kina, har Luo Suling, en 67-årig kvinna i staden Meizhou i Guangdongprovinsen, dömts till 21 månaders fängelse och böter på motsvarande cirka 35 000 kronor efter att ha frihetsberövats på grund av innehav av Falun Gong-material.
Hennes fall belyser hur Kinesiska kommunistpartiets (KKP) övervakningsapparat används för att identifiera och fängsla utövare av den andliga gruppen, även känd som Falun Dafa.
Luo Suling greps den 18 juli 2024 på en järnvägsstation i Meizhou när hon skulle resa med tåg. Hon flaggades som Falun Gong-utövare i säkerhetskontrollen och järnvägspolisen genomsökte hennes tillhörigheter och hittade informationsmaterial om metoden.
Senare samma dag gjorde polisen en razzia i hennes hem och beslagtog ytterligare personliga föremål och Falun Gong-böcker.
Hennes yngre syster, Luo Shiya, 61, också Falun Gong-utövare från Meizhou, fördes bort från sitt hem den 30 juli 2024 av lokal polis och tjänstemän från Guangzhous järnvägspolisbyrå. Myndigheterna konfiskerade en Falun Gong-bok, en musikspelare och motsvarande cirka 2 000 kronor i kontanter.
Luo Shiya dömdes senare till två års fängelse och böter på motsvarande drygt 40 000 kr av en distriktsdomstol i hemstaden, som även dömde hennes syster.
Anklagelserna mot de båda kvinnorna är fortfarande oklara.
Massiv övervakning
Systrarna Luo är bara två av de många Falun Gong-utövare som övervakas hårt av kommunistregimen i Kina.
För att kontrollera medborgarna har KKP installerat hela 600 miljoner övervakningskameror över hela landet.
Enligt en rapport från Falun Dafa Information Center år 2022 med titeln ”Pandemic, Persecution and Pushback: Trends and Analysis from the Suppression of Falun Gong in China and Beyond”, är Kina under KKP:s styre ’en högteknologisk övervakningsstat som kan övervaka kinesiska medborgare var som helst i landet’.
Rapporten beskriver hur regimen utnyttjar en kombination av tekniker. I städerna används övervakningssystemet Skynet och på landsbygden nätverket Dazzling Snow för att övervaka och identifiera Falun Gong-utövare. Enligt Falun Dafa Information Center har KKP gripit många Falun Gong-utövare med hjälp av dessa system.
”Falun Gong-utövare som är kända av polisen har länge betraktats som mål för närgången övervakning. Deras biometriska data och andra uppgifter har samlats in och lagrats i databaser med ”nyckelpersoner” i över ett decennium. Detta underlättar korsreferenser och identifiering”, skriver rapportens författare.
Utöver dessa storskaliga övervakningsnätverk införde KKP i juni 2011 ett system för identifiering med personnamn vid köp av tågbiljetter och inpassering på stationer, vilket gör att den kinesiska järnvägspolisen enkelt kan identifiera Falun Gong-utövare med hjälp av deras ID-kort och personuppgifter från stora datasystem. Efter det har rapporter om järnvägspolisens förföljelse av Falun Gong-utövare kommit från hela landet.

Kinas järnvägspolis utnyttjas i KKP:s förföljelse av Falun Gong. Foto: Getty Images
Enligt Minghui.org har 17 Falun Gong-utövare trakasserats eller gripits av järnvägspolis på järnvägsstationer i Shanghai mellan 2014 och 2024. Vissa Falun Gong-utövare har hållits häktade i upp till en månad. Minghui har lyckats få fram namnen på dessa.
Minghui har också registrerat flera fall där Falun Gong-utövare har förföljts av järnvägspolisen i Zhejiangprovinsen i östra Kina. Sedan mars 2021 har polisen på flera stora tågstationer i provinsen använt uppgifter kopplade till deras ID för att ingripa mot Falun Gong-utövare. Polisen har sökt igenom deras bagage, tvingat dem att avslöja innehållet i sina telefoner, fotograferat deras ansikten och krävt personlig information som telefonnummer och arbetsplats, ofta med hot om att stoppa resan eller frihetsberöva dem om de vägrar.
Falun Gong-utövare döms till stränga straff om de upptäcks med material som kan kopplas till deras tro.
Den 20 oktober 2021 stoppades ingenjören Xu Yongqing från Shanghai på Longquans järnvägsstation i Zhejiangprovinsen för att han bar på en Falun Gong-bok, ett USB-minne och en bärbar dator. Han greps av lokal polis och sattes i häkte. Den 2 november 2022 dömdes han till fyra års fängelse.
Fredliga protester i årtionden
Falun Gong är en traditionell andlig metod som lär ut sanning, medkänsla och tålamod. Metoden introducerades för allmänheten 1992 och spreds snabbt över hela Kina tack vare dess morallära och hälsofördelar. År 1999 bedömde kinesiska myndigheter att 70-100 miljoner människor utövade Falun Gong, vilket var fler än antalet medlemmar i KKP.
Av rädsla för att förlora kontrollen över befolkningen beslutade KKP:s dåvarande ledare Jiang Zemin personligen att ”utrota” Falun Gong och inledde i juli 1999 en landsomfattande förföljelsekampanj, som pågår än i dag.
Sedan dess har Falun Gong-utövare i Kina trakasserats, förföljts, övervakats, häktats och fängslats. Kommunistregimen berövar dem deras jobb, torterar och låser in dem i häkten, hjärntvättscenter, arbetsläger och fängelser och skördar deras organ för ekonomisk vinning. Den kanadensiske människorättsadvokaten David Matas har fördömt KKP:s brutalitet och beskriver det statligt sanktionerade skördandet av organ från Falun Gong-utövare som ”en form av ondska som vi ännu inte har sett på denna planet”.
Falun Gong-utövare har å sin sida engagerat sig på olika fredliga sätt i och utanför Kina för att öka allmänhetens kunskap om förföljelsen.
Enligt Falun Dafa Information Center har Falun Gong-utövare i Kina startat omkring 200 000 underjordiska tryckerier för att producera broschyrer, DVD-skivor och annat material för att avslöja myndigheterna och motverka KKP:s anti-Falun Gong-propaganda.
I vissa provinser stämplar de budskap som ”Falun Gong är bra” på kinesiska sedlar. I städerna använder de AirDrop och Bluetooth för att dela digitalt material med resenärer i kollektivtrafiken.
År 2004 lanserade Falun Gong-utövare Tuidang-rörelsen (”Lämna partiet”) efter utgivningen av boken ”Nio kommentarer om kommunistpartiet”. Enligt Falun Dafa Information Center uppmuntrar kampanjen kineser både i och utanför Kina att bryta sig sina band till kommunistpartiet och dess organisationer, som ungdomsförbundet och Unga pionjärer
Fram till den 29 april har mer än 445 miljoner kineser lämnat KKP och dess medlemsorganisationer.
Wei Libin, New York-chef för China Democracy and Human Rights Alliance, hyllade den 19 april Tuidang-rörelsen som ett ”verkligt anmärkningsvärt initiativ”.
− Det är den mest praktiska vägen till försoning för det kinesiska folket, sade han.