En ny lag kräver att skolledare informerar polisen om elever vid misstanke om brott – man är skyldig att berätta. Kritiker varnar för att tilliten i skolan hotas medan polisen ser lagen som nödvändig.
Den 1 april i år trädde en ny lag i kraft i Sverige som rört upp starka känslor inom skolväsendet, polisen och det politiska etablissemanget. Den nya lagen om informationsdelning innebär att rektorer och skolledare nu är skyldiga att på eget initiativ lämna information till polisen om elever, när det finns skäl att anta att uppgifterna kan vara relevanta för att förebygga eller bekämpa brott.
Lagen är en direkt respons på den snabbt växande ungdomskriminaliteten i Sverige, där barn så unga som tolv år rekryteras av kriminella nätverk för att transportera vapen, sälja droger eller i vissa fall utföra våldsbrott. Tidigare har det funnits tydliga sekretessgränser mellan skolan och polisen. Skolpersonal har haft möjlighet att lämna uppgifter till socialtjänsten genom orosanmälningar, men kontakt med polisen har i regel krävt en begäran eller mycket specifika omständigheter. Med den nya lagen förändras detta radikalt.