Finlands höger regeringsvinnare
Finlands statsminister Matti Vanhanen till vänster och Tarja Halonen i mitten. (Foto: AFP / Markku Ulander)


Statsminister Matti Vanhanen fortsätter att leda Finlands nya regering. Men det är konservativa Samlingspartiet som tar hem maktspelet med de tyngsta ministerposterna. Nordisk samarbete präglar regeringsprogrammet.

Även om ministerlistan ännu inte är officiell har så många uppgifter sipprat ut under måndagsförmiddagen att sammansättning och ministernamn i praktiken är klar.

Samlingspartiet presenterade sin ministerlista redan vid lunchtid. Där framkommer att partiledaren Jyrki Katainen tar hand om den tunga finansministerposten.

Sex-sms

En liten överraskning i listan är att förre partiledaren och finansministern Sauli Niinistö inte som förhandstippat blir utrikesminister, vilket hade varit en tydlig parallell till Carl Bildts utnämning till samma post i Sverige efter alliansens valseger i höstas. Utrikesminister blir i stället Ilkka Kanerva, riksdagsman med flera regeringsposter bakom sig, medan Niinistö förslås bli riksdagens talman. Kanerva är inte helt oomstridd, sedan han för några år sedan uppgavs ha skickat sms med sexanspelningar till unga kvinnliga fotomodeller från sin tjänstemobil.

Samlingspartiet tar nu hand om inrikesfrågor, försvaret, undervisning, kommunikation, bostäder och vården.

Låg c-profil

Vanhanen blir självklart kvar som statsminister men partiet håller i övrigt överraskande låg profil med tungvikten på miljö, handel och industri. Ministernamnen presenteras först på tisdag.

De båda största regeringspartierna får åtta ministerposter var medan De gröna och Svenska folkpartiet får dela på resten: De gröna får justitieministerposten samt arbetsdepartementet, medan Sfp får ägna sig åt Europafrågor, invandring, samt kultur och idrott.

Under helgen presenterades också koalitionsregeringens program som betonar EU som ”Finlands viktigaste referensram” och håller det nordiska samarbetet – särskilt på säkerhets- och försvarspolitikens område och särskilt med Sverige – högt. Regeringen vill skapa mellan 80 000 och 100 000 nya jobb under mandatperioden och på energisidan hålls dörren öppen för utbyggd vattenkraft och kärnkraft. Samtidigt ska den nordiska elmarknaden utvecklas. De politiska reaktionerna har varit blandade.

På torsdag godkänns regeringen formellt av president Tarja Halonen.


Mest Lästa