Epoch Times-reporter fick pris för rapportering om organstölder
John Nania (t.v.), chefredaktör för Epoch Times, med prisbelönte reportern Matthew Robertson, på National Press Club i Washington DC, den 22 juni 2013. Robertson fick pris för utmärkt rapportering i sin serie om organstölder i Kina. (Foto: Genevieve Belmaker/Epoch Times)


Epoch Times hedrades tillsammans med dussintals av USA:s bästa medieorganisationer på National Press Club, för enastående journalistik den 21 juni.

Sigma Delta Chi Awards är en samling årliga utmärkelser för enastående journalistiskt arbete inom tryckta medier och etermedier, fotografi, konst och media, research, och online-rapportering som delas ut av Society of Professional Journalists

Epoch Times-medarbetaren Matt Robertson tilldelades ett pris för sin rapportering om organstölder från levande människor i Kina.

Robertsons rapporter om organstölder som han skrev 2012 analyserar internettrafiken som ett sätt att undersöka kampen inom den kinesiska ledningen om ansvaret för dessa brott.

Andra rapporter som inkluderades var ”Accused Chinese Organ Harvester Lurks in Transplant Community” om en kinesisk läkare som var chef för organtransplantationsenheten vid ett sjukhus inblandat i organstölder; och ”Friendly Ties Come With Award, But Ethicists Object” om hur ett stort universitet kan ha offrat etiska principer för möjligheten att knyta närmare band med Kina.

Domarna som valde att ge Robertson priset under kategorin kontinuerlig bevakning gav rapporterna mycket beröm.

”För att motbevisa dem som vidhåller att internet har dragit ner kvalitetsjournalistiken, ta en titt på Epoch Times,” sade domarna. ”Den här serien av berättelser gräver djupt i ett ämne som ignoreras av andra medier, men hanterar det lika skickligt som sina större bröder.”

Bland andra medier som fick utmärkelser i samma kategori återfinns, The Washington Post, The Associated Press, The Boston Globe Magazine, Mother Jones, Center for Public Integrity, Texas Tribune, med flera.

”Robertsons rapportering avslöjade relevant, ny information om dessa brott i Kina, samtidigt som den ställde institutioner i väst till svars för deras medvetna eller omedvetna, delaktighet”, sade presentatörerna när de överlämnade utmärkelsen till Robertson.

 

Översatt från engelska.