Fiskare och ungdomar i EU ska få lättare att komma till Storbritannien med nya samarbetsavtal mellan EU och London.
– En ny era i vår relation, säger premiärminister Keir Starmer.
Efter intensiva förhandlingar under hela helgen kunde EU-ländernas ambassadörer till sist ge tummen upp tidigt på måndagsmorgonen.
– Den här dagen handlar om att gå vidare från stela gamla debatter, vi ser framåt, inte bakåt, fokuserar på vad vi kan göra tillsammans för att leverera i nationellt intresse, säger Starmer till sina EU-gäster på ett efterföljande toppmöte inne i Lancaster House i London.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (närmast) håller presskonferens i London med EU:s rådsordförande António Costa och Storbritanniens premiärminister Keir Starmer. Foto: Carl Court/AP/TT
– Storbritannien och EU knyter sig samman igen. Vi är starkare när vi agerar tillsammans, svarar EU:s rådsordförande António Costa.
Mötet är det första formella toppmötet mellan EU och Storbritannien sedan britterna lämnade EU 2020.
Fiske och rörlighet
Måndagens paket består av ett gemensamt uttalande, ett samarbets- och säkerhetsavtal och ett samförståndsavtal.
Parallellt – och egentligen bland det viktigaste – ingår en politisk uppgörelse om ömsesidig tillgång till varandras fiskevatten ända till den 30 juni 2038.
Andra delar ska medföra mer och enklare handel med livsmedel och elektricitet över gränserna. Dessutom hoppas man kunna koppla ihop EU:s och Storbritanniens system för handel med utsläppsrätter.
Möjligheterna för ungdomar att röra sig och studera över brexitgränsen ska också bli bättre – även om någon fullständig uppgörelse om exempelvis kvoter och studieavgifter ännu inte finns på plats. Förhoppningen framöver är att få in Storbritannien i EU:s Erasmus Plus-utbyte.
Försvarspengar
En stor del av uppgörelsen handlar om geopolitiskt samarbete, där EU och Storbritannien uttalar gemensamma åsikter om allt från Nato och konflikterna i Ukraina och Mellanöstern till synen på regelbaserad världshandel och Parisavtalet om klimatförändringarna.
Avtalet ska också göra det möjligt för brittiska företag att ta del av pengar från den nya europeiska försvarsfonden Safe.
Utrikes- och säkerhetsmöten ska hållas mellan brittiska ministrar och EU:s utrikeschef en gång i halvåret. Toppmöten i samma stil som på måndagen ska ske minst en gång om året.
Att den nuvarande brittiska regeringen vill ha en bättre relation med EU innebär ändå inte att alla gamla brexit-sår nu har läkt.
– Har ni sålt ut brexit? Har ni sålt ut de brittiska fiskarna? ropas exempelvis från EU-skeptiska delar av den brittiska presskåren till Starmer och hans gäster.