Vid Kemikalieinspektionens kontroll av elektriska leksaker hittades bly i nio av tolv. Två av dem innehöll även kadmium. Urvalet var bland de billigare och tillverkade i Kina. Det är företagens ansvar att kontrollera och märka de importerade produkterna. Kan man lita på märkningen och hur hittar man leksaker som är säkra för miljön och våra barn?
Bly kan skada nervsystemet, ge sämre intellektuell utveckling och prestationsförmåga. Kadmium i sin tur kan ge njurskador och kan vara cancerframkallande. Båda är farliga för miljön.
Karin Rumar, inspektör vid Kemikalieinspektionen, berättar om några av leksakerna med bly:
– Det var elektriska leksaker: en motorcykel, en brandbil, ett tåg, en studsboll som blinkar och en tärning som blinkar …
”Ibland får vi ju höra att det finns företag i Kina som säger: ’Vad vill ni ha för stämpel, så sätter vi på den?’ Men man kanske inte är så noga med innehållet.”
– Karin Rumar, inspektör, Kemikalieinspektionen
Blyet hittade de inuti leksaken; i lödningar på kretskorten eller mellan sladdarna, och det borde inte utgöra någon direkt hälsofara för barnet, så länge leksaken är hel förstås. Däremot kan det påverka de som tillverkar leksakerna, och miljön. Kommer bly och kadmium ut i miljön kan det också nå oss människor genom vatten och mat.
Fyra av leksaksföretagen är nu anmälda för misstänkt miljöbrott och försäljningen av leksakerna är stoppad.

Den här leksaken från Inter Agenturer AB innehåller både bly och kadmium. Foto: Kemikalieinspektionen
Svårt att kontrollera produkter från Kina
Så trots att både bly och kadmium är förbjudet i leksaker enligt EU-regler kan vi råka få hem saker med gifter i. Karin Rumar berättar att med undantag för två leksaker som saknade märkning så var alla tillverkade i Kina.
– Det är inte så lätt att kontrollera Kina. Vi har våra EU-regler, men det kommer in saker där borta som det inte är meningen ska komma in i produkterna.
Kända leksakstillverkare blundar för usla arbetsförhållanden i Kina
Och det ligger framförallt på tillverkare och importörer, men även till viss del på distributörer, att kontrollera att leksakerna är säkra och uppfyller kraven i regelverken. Kemikalieinspektionen rekommenderar företagen att själva göra stickprover.
– Ibland får vi ju höra att det finns företag i Kina som säger: ”Vad vill ni ha för stämpel, så sätter vi på den?” Men man kanske inte är så noga med innehållet. Det är en helt annan verklighet där borta, som är lite svår att styra.

När den här motorcykeln från Inter Agenturer AB granskades, upptäcktes både bly och kadmium. Foto: Kemikalieinspektionen.
Många leksaker som vi hittar på hyllorna i våra svenska leksaksaffärer är tillverkade i Kina, så hur ska man kunna vara säker på att det man väljer uppfyller kraven?
– Det går ju inte att se eller lukta sig till, så det är svårt. Men man kan ju också tänka på mjuka plaster, där brukar vi hitta ftalater. Och elektriska leksaker från mindre leverantörer verkar ju vara lite sämre.
Välkända och större leverantörer verkar ha lättare att ställa krav. Karin Rumar säger att det är bland de mindre företagen och de lite billigare, lågkvalitativa leksakerna de ser problem.
VIDEO: 10 galna kinesiska leksakskopior – China Uncensored
Hur pålitlig är CE-märkningen?
Inom EU finns CE-märkningen, som ska gälla för säkra produkter. Men den litar Kemikalieinspektionen inte så mycket på.
– Det är företagen själva som sätter på det. Och det kan vara tillverkaren i Kina också som sätter på det märket.
Men eftersom det finns leksaker som inte har märket rekommenderar Karin Rumar ändå att man väljer leksaker som har den märkningen. Förhoppningsvis har företagen lite mer koll eftersom de känner till att CE-märkning krävs.
– Men det finns absolut CE-märkta leksaker som har brister.
Svensk eko-certifiering bortser från miljöproblem i Kina
Kemikalieinspektionen kontrollerar varje år ett urval leksaker. I den senaste granskningen hamnade 60 billigare elektriska leksaker, mjuka klistermärken, leksaker från snabbmatskedjorna och leksaker från automater under luppen.
– Vi försöker fånga upp vad som kan vara problem. Men mjuka plaster och elektronik är något vi alltid tittar på. Dem är det alltid problem med.

Studsbollen med blinkande ljus innehåller bly. Produkten kommer från Suntoy AB. Foto: Kemikalieinspektionen.
CE-märkning |
Leksaker och elektronisk utrustning för hemmabruk ska vara CE-märkta. Företagen ansvarar själva för att kontrollera och märka sina produkter. Märkningen är till för att man ska kunna hitta säkra produkter och den innebär att varan ska uppfylla de europeiska säkerhetskraven.
Läs mer om regler för leksaker, bland annat genom leksaksdirektivet i EU, på Kemikalieinspektionens webbplats.
Källa: Kemikalieinspektionen
|