loadingVinnaren Ida Bauhn fick ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av prins Carl Philip, beskyddare av tävlingen Årets kock, samt en prischeck på 250 000 kronor. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vinnaren Ida Bauhn fick ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av prins Carl Philip, beskyddare av tävlingen Årets kock, samt en prischeck på 250 000 kronor. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes

Årets kock: Det känns helt overkligt

TT

Finalen i årets kock 2025 har avgjorts och Ida Bauhn kan nu titulera sig svensk mästare i professionell matlagning.

Tävlingsmomenten i finalen bestod i att skapa två olika snacks – ett med löjrom/siklöja och ett med valfri råvara – samt en kall förrätt med råvaror från nordiska vatten. Därefter skulle finalisterna tillaga en varm huvudrätt med anka och en osträtt i söt eller salt tappning.

Det övergripande temat för årets tävling var menyuppbyggnad. Utöver smak och metod bedömdes hur väl rätterna fungerade tillsammans som en fullständig meny.

”Uppgiften att komponera en fullständig meny utmanade finalisterna att visa bredd och precision men också förmågan att tänka snabbt, planera och leverera under stor press”, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för årets kock, i ett pressmeddelande.

Favorittippade Ida Bauhn, 33, köksmästare på Stockholmskrogen Nour som har en stjärna i Michelinguiden, lyckades bäst med sina rätter och stod som slutlig segrare.

”Jag har sett andra vinna under åren men trodde själv aldrig att jag skulle få stå här, det känns helt overkligt. Samtidigt är jag så otroligt glad och tacksam”, säger Ida Bauhn i pressmeddelandet.

På andra respektive tredje plats kom Jesper Wallqvist och Luqaz Ottosson.

De senaste årens vinnare

2024: Michael Andersson

2023: Desirée Jaks

2022: Jessie Sommarström

2021: Gustav Leonhardt

2020: Ludwig Tjörnemo

2019: Martin Moses

2018: David Lundqvist

Källa: Årets kock

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingVinnaren Ida Bauhn fick ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av prins Carl Philip, beskyddare av tävlingen Årets kock, samt en prischeck på 250 000 kronor. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vinnaren Ida Bauhn fick ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av prins Carl Philip, beskyddare av tävlingen Årets kock, samt en prischeck på 250 000 kronor. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes

Årets kock: Det känns helt overkligt

TT

Finalen i årets kock 2025 har avgjorts och Ida Bauhn kan nu titulera sig svensk mästare i professionell matlagning.

Tävlingsmomenten i finalen bestod i att skapa två olika snacks – ett med löjrom/siklöja och ett med valfri råvara – samt en kall förrätt med råvaror från nordiska vatten. Därefter skulle finalisterna tillaga en varm huvudrätt med anka och en osträtt i söt eller salt tappning.

Det övergripande temat för årets tävling var menyuppbyggnad. Utöver smak och metod bedömdes hur väl rätterna fungerade tillsammans som en fullständig meny.

”Uppgiften att komponera en fullständig meny utmanade finalisterna att visa bredd och precision men också förmågan att tänka snabbt, planera och leverera under stor press”, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för årets kock, i ett pressmeddelande.

Favorittippade Ida Bauhn, 33, köksmästare på Stockholmskrogen Nour som har en stjärna i Michelinguiden, lyckades bäst med sina rätter och stod som slutlig segrare.

”Jag har sett andra vinna under åren men trodde själv aldrig att jag skulle få stå här, det känns helt overkligt. Samtidigt är jag så otroligt glad och tacksam”, säger Ida Bauhn i pressmeddelandet.

På andra respektive tredje plats kom Jesper Wallqvist och Luqaz Ottosson.

De senaste årens vinnare

2024: Michael Andersson

2023: Desirée Jaks

2022: Jessie Sommarström

2021: Gustav Leonhardt

2020: Ludwig Tjörnemo

2019: Martin Moses

2018: David Lundqvist

Källa: Årets kock

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025