Inrikes

Brist på kalvar leder till högre priser

Hans Bengtsson
loadingYtterst handlar köttbristen om att det finns färre kalvar i vårt land, enligt Isabel Moretti, vd för Svensk kött. Foto: Madeleine Landley
Ytterst handlar köttbristen om att det finns färre kalvar i vårt land, enligt Isabel Moretti, vd för Svensk kött. Foto: Madeleine Landley

Bönderna får allt bättre betalt för nötköttet. Orsaken är dålig tillgång samtidigt som efterfrågan på svenskt nötkött fortsätter att vara hög. Och det började med torkan 2018.

Flera svenska slakterier har höjt betalningen för nötkött till lantbrukarna; senast i raden är AJ Dahlbergs slakteri i Dalsland som vrider upp ersättningen för andra gången på kort tid: i juli höjde man med en krona per kilo och vecka 37 lade man på ytterligare två kronor, till 59,20 kronor kilot för det högst klassade köttet från storboskap, skriver Lantbrukstidningen ATL.

AJ Dahlbergs vd Frederick Larsson skriver i ett uttalande att han hoppas att höjningen ska få ”fler att våga utöka produktionen i den uppåtgående trend som råder”.

Högre priser − färre djur

Under veckorna 34 och 35 höjde Scan, KLS och Skövde slakteri, avropspriset med 50 öre kilot. Aktuella priser för vecka 36 var för AJ Dahlbergs slakteri, 57,10 kronor plus 2 kronor vecka 37; Scan Sverige, 42,50; KLS, 52,50 och Skövde slakteri, 42,50, enligt ATL.

Svenskt kött bildades 2010 och ägs av Svenska köttföretagen, Lantbrukarnas riksförbund, Sveriges nötköttsproducenter, Sveriges grisföretagare och Svenska fåravelsförbundet. Organisationen representerar djurslagen nöt, gris och lamm och dess syfte är att uppmuntra svenska konsumenter att äta mer svenskt kött. Tidigare fyllde Svensk köttinformation AB samma funktion.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Hans Bengtsson
Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

Inrikes

Brist på kalvar leder till högre priser

Hans Bengtsson
loadingYtterst handlar köttbristen om att det finns färre kalvar i vårt land, enligt Isabel Moretti, vd för Svensk kött. Foto: Madeleine Landley
Ytterst handlar köttbristen om att det finns färre kalvar i vårt land, enligt Isabel Moretti, vd för Svensk kött. Foto: Madeleine Landley

Bönderna får allt bättre betalt för nötköttet. Orsaken är dålig tillgång samtidigt som efterfrågan på svenskt nötkött fortsätter att vara hög. Och det började med torkan 2018.

Flera svenska slakterier har höjt betalningen för nötkött till lantbrukarna; senast i raden är AJ Dahlbergs slakteri i Dalsland som vrider upp ersättningen för andra gången på kort tid: i juli höjde man med en krona per kilo och vecka 37 lade man på ytterligare två kronor, till 59,20 kronor kilot för det högst klassade köttet från storboskap, skriver Lantbrukstidningen ATL.

AJ Dahlbergs vd Frederick Larsson skriver i ett uttalande att han hoppas att höjningen ska få ”fler att våga utöka produktionen i den uppåtgående trend som råder”.

Högre priser − färre djur

Under veckorna 34 och 35 höjde Scan, KLS och Skövde slakteri, avropspriset med 50 öre kilot. Aktuella priser för vecka 36 var för AJ Dahlbergs slakteri, 57,10 kronor plus 2 kronor vecka 37; Scan Sverige, 42,50; KLS, 52,50 och Skövde slakteri, 42,50, enligt ATL.

Svenskt kött bildades 2010 och ägs av Svenska köttföretagen, Lantbrukarnas riksförbund, Sveriges nötköttsproducenter, Sveriges grisföretagare och Svenska fåravelsförbundet. Organisationen representerar djurslagen nöt, gris och lamm och dess syfte är att uppmuntra svenska konsumenter att äta mer svenskt kött. Tidigare fyllde Svensk köttinformation AB samma funktion.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Hans Bengtsson
Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025