loadingHur länge håller maten vid ett strömavbrott? Arkivbild. Foto: Paul Wennerholm/TT
Hur länge håller maten vid ett strömavbrott? Arkivbild. Foto: Paul Wennerholm/TT
Inrikes

Så klarar din mat ett strömavbrott

TT

Vad kan du äta i kylskåpet efter ett strömavbrott och vilka varor borde du kasta? Och hur undviker du att sakerna blir dåliga? Nu kommer Livsmedelsverket med råd.

I en ny rapport ger myndigheten en rad rekommendationer för hur man ska hantera mat i sitt kylskåp före, under och efter ett strömavbrott.

För första bör man ha det ordentligt kallt, helst 4 grader. Då tar det flera timmar längre innan temperaturen når en en nivå då bakterier börjar föröka sig.

Samtidigt ska man se till att ha en kyltermometer som är oberoende av el, och lägga kylklampar eller plastflaskor med vatten i frysen i beredskap.

När strömavbrottet börjat bör man notera klockslaget om man kan, så att man vet hur länge kylskåpet varit av. Undvik att öppna kylskåpsdörren i onödan.

Om strömavbrottet varat i fyra till sju timmar brukar det mesta fortfarande vara okej. Här gäller det att titta, lukta och smaka för att se om varorna går att äta, förutsatt att man inte tillhör en riskgrupp med nedsatt immunförsvar.

Efter något dygn kan mjölken ha blivit oaptitlig, men det är fortfarande okej att provsmaka. Risken för att bli sjuk av maten är fortfarande låg, med några undantag.

Om temperaturen når rumstemperatur och kylskåpet är avslaget i över tio timmar är det dags att kasta fisk, skaldjur, kött och matlådor.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingHur länge håller maten vid ett strömavbrott? Arkivbild. Foto: Paul Wennerholm/TT
Hur länge håller maten vid ett strömavbrott? Arkivbild. Foto: Paul Wennerholm/TT
Inrikes

Så klarar din mat ett strömavbrott

TT

Vad kan du äta i kylskåpet efter ett strömavbrott och vilka varor borde du kasta? Och hur undviker du att sakerna blir dåliga? Nu kommer Livsmedelsverket med råd.

I en ny rapport ger myndigheten en rad rekommendationer för hur man ska hantera mat i sitt kylskåp före, under och efter ett strömavbrott.

För första bör man ha det ordentligt kallt, helst 4 grader. Då tar det flera timmar längre innan temperaturen når en en nivå då bakterier börjar föröka sig.

Samtidigt ska man se till att ha en kyltermometer som är oberoende av el, och lägga kylklampar eller plastflaskor med vatten i frysen i beredskap.

När strömavbrottet börjat bör man notera klockslaget om man kan, så att man vet hur länge kylskåpet varit av. Undvik att öppna kylskåpsdörren i onödan.

Om strömavbrottet varat i fyra till sju timmar brukar det mesta fortfarande vara okej. Här gäller det att titta, lukta och smaka för att se om varorna går att äta, förutsatt att man inte tillhör en riskgrupp med nedsatt immunförsvar.

Efter något dygn kan mjölken ha blivit oaptitlig, men det är fortfarande okej att provsmaka. Risken för att bli sjuk av maten är fortfarande låg, med några undantag.

Om temperaturen når rumstemperatur och kylskåpet är avslaget i över tio timmar är det dags att kasta fisk, skaldjur, kött och matlådor.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025