Ytterligare en muslimsk ledare har frihetsberövats av Säpo
En muslimsk ledare i Umeå har omhändertagits av Säpo. Foto: Bilbo Lantto/Epoch Times-arkivbild


På torsdagen togs en muslimsk ledare i Umeå i förvar av Säkerhetspolisen. Enligt VK har mannen kopplingar till den radikale imamen i Gävle som togs i förvar för en och halv vecka sedan.

Tidningen skriver att mannen, som är 50-årsåldern, har kopplingar och släktskap till den 53-årige Abu Raad och dennes 34-årige son, något som Gefle Dagblad uppmärksammade. De två sistnämnda togs i förvar efter beslut av Migrationsverket för några veckor sedan.

Säpo säger dock att man inte vill kommentera enskilda personer. Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säkerhetspolisen, säger till VK att det ”är med tanke på personernas säkerhet och integritet”.

Men däremot skriver man följande på sin webbsida:

– Det är viktigt att vi använder de lagar och regler som finns för att skydda Sverige och demokratin, och lagen om särskild utlänningskontroll är ett av de verktyg som Säkerhetspolisen har i det arbetet, säger säkerhetspolischef Klas Friberg.

Den omhändertagne personen i Umeå har, enligt tidningen, bott i Sverige i minst 25 år. Han har hustru och barn och arbetar här sedan länge.

En person som känner mannen säger till VK att han ”är en vänlig och snäll människa”.

– Det är omöjligt att tro att han skulle ha någon som helst koppling till terrorism eller något liknande.

Enligt uppgift ska mannen ha förflyttats till förvar i Stockholm under fredagen. Säpo har på fredagen sagt till familjen att det rör sig om ett migrationsärende.

Gefle Dagblad har i flera artiklar granskat den jihadistiska miljön i Gävle där Abu Raad pekas ut som en strikt salafistisk imam. Samtidigt är det många radikala muslimer som ser honom som en förebild.

Den radikale imamen Abu Raad från Gävle omhändertogs på onsdagen. Risk för terrorattentat kan vara orsaken bakom gripandet. Foto: Skärmdump/Youtube

På sociala medier har han gjort kontroversiella uttalanden. Bland annat har han skrivit inlägg som kan tolkas som stöd för extremistiska organisationer som till exempel terrororganisationen IS och de terrorhandlingar som har begåtts i Syrien.

Han heter egentligen Riyad Abdulkarim Jassim och är imam vid Al-Rashideenmoskén i Gävle. Han har haft uppehållstillstånd i Sverige sedan 1996. Vid två tillfällen har han sökt svenskt medborgarskap men har fått avslag av Migrationsverket. Enligt stiftelsen Doku ska det vara på inrådan från Säpo.