Risk för terrorattentat – möjlig orsak till gripandet av radikal imam
Den radikale imamen Abu Raad från Gävle omhändertogs på onsdagen. Risk för terrorattentat kan vara orsaken bakom gripandet. Foto: Skärmdump/Youtube


På onsdagen omhändertogs den radikale imamen Abu Raad och fördes bort av Säpo, något som Gefle Dagblad var först med att rapportera om. Enligt tidningen får Säkerhetspolisen endast göra detta om det gäller att avvärja säkerhetshot eller för att skydda Sverige.

Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, säger till Gefle Dagblad att man genom lagen har möjlighet att placera en person i förvar i väntan på att utvisning ska ske.

Skyldighet att agera vid säkerhetshot

Säpo måste följa polislagen, vilket innebär att man inte kan frihetsberöva personer utan att misstanke om brott har delgivits. Det finns dock ett undantag, vilket har att göra med ”åtgärder inom ramen för underrättelsearbetet”. 

– Ja, i de fall vi agerar på underrättelseinformation som visar att en person är ett säkerhetshot har vi en skyldighet att agera. Inom ramen för till exempel lagen om särskild utlänningskontroll, säger Wernstedt till tidningen.

Han vill dock inte uttala sig om den specifika händelsen eftersom man måste ta hänsyn till personers integritet och samtidigt skydda Säpos operativa arbete.

Det var den 25 april som Migrationsverket fattade beslut om att Abu Raad skulle tas i förvar. Enligt uppgifter till hans familj ska han utvisas till Irak.

Strikt salafistisk imam

Enligt Gabriel Wernstedt är Säkerhetspolisens uppdrag att skydda landet och demokratin, och man ”vidtar olika åtgärder inom ramen för de lagar och regler som finns i Sverige om vi får uppgifter vi tror kan innebära att personer utgör ett säkerhetshot, till exempel risk för terrorattentat”.

Gefle Dagblad har i flera artiklar granskat den jihadistiska miljön i Gävle där Abu Raad pekas ut som en strikt salafistisk imam. Många radikala muslimer ser honom samtidigt som en förebild.

På sociala medier har han gjort kontroversiella uttalanden. Bland annat har han skrivit inlägg som kan tolkas som stöd för extremistiska organisationer som till exempel terrororganisationen IS och de terrorhandlingar som har begåtts i Syrien.

Han heter egentligen Riyad Abdulkarim Jassim och är imam vid Al-Rashideenmoskén i Gävle. Han har haft uppehållstillstånd i Sverige sedan 1996. Vid två tillfällen har han sökt svenskt medborgarskap men har fått avslag av Migrationsverket. Enligt Doku ska det vara på inrådan från Säpo.