Radikal imam omhändertagen av Migrationsverket
Den radikale imamen Abu Raad har blivit omhändertagen av Migrationsverket. Foto: Bilbo Lantto/Epoch Times-arkivbild


Den radikale imamen Abu Raad i Gävle har blivit omhändertagen, tillsammans med sin son, av Migrationsverket. Han har under en lång tid haft en central roll i den svenska jihadistiska miljön och varit en stor inspirationskälla för IS-anhängare.

Det var på onsdagen som han omhändertogs av Migrationsverket, skriver Gefle Dagblad. Migrationsverket fattade beslut om att han och sonen skulle tas i förvar, enligt Doku. Enligt uppgifter till Abu Raads familj ska ha han utvisas till Irak.

Gefle Dagblad har i flera artiklar granskat den jihadistiska miljön i Gävle där han pekas ut som en strikt salafistisk imam. Många radikala muslimer ser honom som en förebild.

På sociala medier har han gjort kontroversiella uttalanden. Bland annat har han skrivit inlägg som kan tolkas som stöd för extremistiska organisationer som till exempel terrororganisationen IS och de terrorhandlingar som har begåtts i Syrien.

Den radikale imamen Abu Raad greps av Migrationsverket på onsdagen. Foto: Skärmdump/Youtube

Abu Raad har haft uppehållstillstånd i Sverige sedan 1996. Vid två tillfällen har han sökt svenskt medborgarskap men har fått avslag av Migrationsverket. Enligt Doku ska det vara på inrådan från Säpo.

Fekri Hamad, som är imam i Västerås och ingår i samma krets som Abu Raad, säger till Gefle Dagblad att han tror att Säpo låg bakom omhändertagandet.

– Det är klart att det är säkerhetspolisen! De har gripit honom för att utvisa honom från Sverige. Men det finns inget beslut, för då skulle de ha meddelat honom tidigare.

Abu Raad, som egentligen heter Riyad Abdulkarim Jassim, är imam vid Al-Rashideenmoskén i Gävle.