WHO: ”För tidigt att utesluta labbläcka”

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens den 3 juli 2020. Foto: Fabrice Coffrini/POOL/AFP via Getty Images


Världshälsoorganisationens (WHO) generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att det är för tidigt att utesluta möjligheten att covid-19 kan ha uppstått i ett labb i Wuhan. Med uttalandet tar generaldirektören tillbaka delar av WHO:s tidigare rapport från mars i år.

WHO:s rapport från i mars beskriver teorin om att viruset läckt från ett labb som ”extremt osannolikt”. Tedros säger nu baserat på sina egna erfarenheter som labbtekniker och immunolog att ”labbolyckor händer”.

– Jag har jobbat på labb, och misstag sker i labb. Det är vanligt, sade Tedros vid en presskonferens den 15 juli.

Mer täckning i medier

WHO har gjort ändringar i sin rapport om virusets ursprung. Enligt organisationen rör det sig om ”skrivfel” och man uppger att rapporten inte påverkar ”analysprocessen eller slutsatserna”.

WHO säger att en uppställning med virussekvensensens ID för tre av de 13 tidigaste patienterna som listats ska ändras för att tydliggöra att det första familjeklustret av viruset inte har någon koppling till fiskmarknaden i Wuhan.

De senaste månaderna har teorin om att coronaviruset är ett resultat av en läcka från Wuhans virusinstitut (WIV) fått mer täckning i medier då ett växande antal vetenskapsmän och tjänstemän mer öppet diskuterar de bevis som stödjer tesen.

En sammanställning från det amerikanska utrikesdepartementet i januari visar att utbrottet kan vara resultatet av en läcka på laboratoriet vid WIV. Amerikanska UD skrev då att USA har anledning att tro att flera forskare vid WIV blev sjuka under hösten 2019 med symtom liknande de som uppstår vid covid-19 och vanlig influensa.

Departementet säger också att labbet har utfört hemliga militära experiment på djur sedan åtminstone 2017, och att det är känt för att utföra så kallade ”gain of function”-forskning på virus. Sådan forskning innebär att virus ges nya egenskaper eller att vissa funktioner hos viruset förstärks, till exempel smittsamhet och överförbarhet till människor. Wuhan Institute of Virology är Kinas enda labb med biosäkerhetsklass 4, vilket är den högsta säkerhetsklassen för förvaring av biologiskt material.

Tedros: ”Behöver veta vad som hänt”

USA:s president Joe Biden gav den 26 maj USA:s underrättelsetjänster 90 dagar på sig att producera en rapport om virusets ursprung och sade i ett uttalande att olika delar av den amerikanska underrättelsetjänsten tittar på ett flertal teorier, däribland möjligheten att orsaken är en labbolycka i Kina.

 – Vi behöver information, tydlig information om vad som hände på det här labbet före och i början av pandemin, sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid presskonferensen den 15 juli, och tillade att det är av yttersta vikt att Peking samarbetar.

 – Vid alla utbrott undersöker man ursprunget. Vi behöver veta vad som hänt för att kunna förhindra nästa.

Tedros sade att WHO uppmanar den kinesiska regimen att vara mer transparent i sökandet efter virusets ursprung.

– Vi ber Kina att vara mer transparenta, öppna och samarbetsvilliga, speciellt gällande den information, den rådata vi har bett om för det tidiga stadiet av pandemin, sade han till pressen.

– Vi är skyldiga de miljontals som lidit och de miljontals som dött att förstå vad som hänt.

Den kinesiska regimen har konsekvent citerat frasen ”extremt osannolikt” från WHO-rapporten för att styra misstankarna till andra länder. Den första versionen av WHO:s rapport ställde sig också bakom den ståndpunkt om virusets ursprung som Peking föredrar. Peking har tryckt på om en naturlig zoonotisk hypotes, det vill säga, att viruset naturligt överfördes till människor från ett djur.

Medier skiftar narrativ

Ett antal större medieplattformar har också skiftat narrativ om virusets ursprung i takt med att hypotesen om att viruset kommer från ett labb får större stöd.

Politifact drog till exempel den 24 maj tillbaka en faktakoll från september 2020 som ansåg att en Hongkongbaserad virologs uttalande om att viruset kom från en labbläcka var falskt – en ”konspirationsteori som konstaterats falsk”.

Washington Post har också i tysthet dragit tillbaka sina påståenden angående teorin om att viruset kommer från ett labb.

Vissa reportrar, bland annat från ABC-news, har öppet sagt att de avfärdade teorin om att viruset skapats i ett labb för att det till största delen var republikaner som lyfte fram teorin, däribland Donald Trump samt tidigare utrikesministern och före detta chefen för underrättelsetjänsten CIA, Mike Pompeo.

Andra mediekanaler har också de i tysthet uppdaterat sina tidigare uttalanden, inklusive Vox. Samtidigt har Facebook slutat censurera inlägg som hävdar att viruset är skapat i ett labb. 

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Fakta

Forskning och mörkläggning

”Gain of function”-forskning (GoF) går ut på att öka värdspecificiteten, öka virulensen, förändra överförbarheten och öka antibiotikaresistens.

Wuhan Institute of Virology är känt för att utföra “gain of function”-forskning på sars-virus och bedriver experiment på fladdermöss.

Den data som nu inkluderas i WHO:s rapport, och som fått WHO att uppmana Kina till transparens, togs bort av Kinesiska kommunistpartiet men hittades av virologen Jesse Bloom.

Datan visar att de första fallen av covid-19 inte är kopplade till marknaden i Wuhan.

Källor: FOI och Seattle Times