Kina och Frankrike i öppet vaccinbråk

Nya reseregler inom EU

En smartphoneapp, ”CovPass”, för att bevisa att man är vaccinerad vid internationella resor, som släpptes den 10 juni syns här på en iPhone. Foto: Sean Gallup/Getty Images


Ett diplomatiskt bråk har uppstått mellan Frankrike och Kina kring EU:s nya covid-certifikat. Eftersom Frankrike inte gör undantag för kinesiska vaccin har Kina nu hämnats med ännu hårdare regler för fransmän som reser till Kina.

EU inleder sitt program med ett digitalt covid-certifikat den 1 juli, ofta omnämnt som "vaccinpass", efter godkännande i parlamentet den 9 juni. Men varken Kinatillverkade eller Rysslandstillverkade vaccin erkänns av programmet. Som ett svar på detta meddelade Kinas ambassad i Frankrike att man kommer att svara med liknande åtgärder mot franska resenärer i Kina.

Samtliga EU-länder, såväl som Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz är inkluderade i programmet, som kommer att ge information om testresultat, vaccinationsstatus och liknande för resa mellan olika EU-länder, som har olika krav för inresa. De digitala certifikaten innehåller en QR-kod och utfärdas av varje enskilt land, och alla EU länder måste godkänna certifikat som utfärdats av andra EU-länder.

Men kinesiska vaccin är alltså inte en del av programmet, eftersom de inte har godkänts av EU:s läkemedelsorgan EMA. Vissa enskilda EU-länder, som Grekland, Cypern, Ungern och Serbien har dock valt att acceptera kinesiska vaccin.

Hämndaktion

I linje med EU-beslutet införde Frankrike nya bestämmelser från den 9 juni. Man måste som vaccinerad inte längre ha "särskilda skäl" för att komma in i Frankrike och man behöver inte heller sitta i karantän. Frankrike godkänner vaccinen från Pfizer, Moderna, AstraZeneca och Johnson & Johnson, men vaccin som tillverkas av företag baserade i Kina har inte godkänts. Dessutom har Frankrike delat in världen i tre "epidemizoner", grönt, orange och rött. Kina listas som orange.

Det här innebär att kinesiska medborgare fortfarande måste ha särskilda skäl för att komma in i Frankrike, och sitta i en sjudagars karantän om man tillåts resa in.

Den kinesiska ambassaden i Frankrike lade ut ett meddelande på sin webbplats den 14 juni, där man påminde kinesiska medborgare om de nya reglerna. Men i en intervju med Radio Free Asia (RFA) säger en anställd vid ambassaden att Peking kommer att införa "ömsesidiga sanktioner". Med andra ord kommer fransmän som reser in i Kina inte att få sina vaccinationer godkända om det inte är kinesiskt vaccin.

Kinesiska medier rapporterade om regimens hämndaktion mot Frankrike den 15 juni, och tillade att resande från Frankrike till Kina måste sitta i karantän i hela 28 dagar. Enligt rapporteringen godkänner Frankrike och EU inte kinesiska vaccin av politiska skäl, trots att de godkänts av WHO. Det kinesiska agerandet ska "lära Frankrike en läxa" enligt kinesiska medier.

"Vargdiplomati"

Wang Longmeng är en politisk kommentator baserad i Frankrike, och han säger till RFA att Kinas hämnd främst är avsedd för att väcka nationalistiska känslor bland kineserna. Han påpekar att Kinas ambassadör i Frankrike, Lu Shaye, är en typisk representant för den hårdföra så kallade "vargdiplomati" som Peking bedriver mot vissa länder. Lu har flera gånger kritiserat västländer som kräver att man undersöker virusets härkomst. Kinesiska ambassaden har ofta publicerat kritik mot västländer på sina konton i sociala medier.

– Den ömsesidiga behandlingen som Kina hävdar är löjlig. Hur ska kinesiska medborgare som bor i Frankrike och har fått västerländska vaccin känna inför det här? Kommer de att hindras från att resa in i Kina, säger Wang till RFA.

Wang tillägger att han tror att Frankrike, som ett stort EU-land, tar ansvar för sina medborgare genom att inte tillåta kinesiska vaccin, med tanke på rapporterna om deras låga effektivitet, och bristen på transparens i kliniska studier. Det är också ett nödvändigt steg för att hålla tillbaka Kinas "vaccindiplomati" och andra försök att flytta fram sina positioner genom att dra nytta av pandemin, säger han.

Erkin Azat, en journalist från Kazakstan som bor i Frankrike, hyllar EU:s beslut att inte tillåta kinesiska vaccin. Men han säger till RFA att han är orolig för att EU:s kollektiva politik i slutänden kommer att brytas igenom av Kinas vaccindiplomati. Vissa EU-länder som deltar i Kinas stora infrastruktursatsning, BRI, får stora lån från Kina, och har godkänt de kinesiska vaccinen.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!