Världsrekord: Pianist framför konsert på 5 000 meter för att hedra sin mamma
Evelina De Lain i Singge La Pass, Himalaya, Indien 6 september 2018. Foto: Skärmdump/Youtube


I minusgrader och på 4 946 meters höjd framförde pianisten Evelina De Lain konserten ”Concert in the clouds”, vilket gav en plats i Guinness rekordbok. Hon hade dock fler motiv än att sätta världsrekord.

Brittiska pianisten Evelina De Lain spelar klassiskt och jazz på piano. Hon har spelat piano sedan hon var barn, med sin mamma som lärare. Mammans plötsliga bortgång 2017 blev en anledning till projektet att spela klassiskt på flygel på flera tusen meters höjd i Himalaya, enligt Evelinas webbsida.

Välgörenhet

Det var pianoentusiasten Desmond Gentle som kom med förslaget. Tillsammans skulle de genomföra projektet för välgörenhet. Desmond ville göra en insamling för cystisk fibros.

– Han sade alltid att andningssvårigheterna på 5 000 meters höjd och högre påminner om hur de som lider av cystisk fibros har det dagligen, säger Evelina till Guinness world records.

Det fanns också en tanke på miljön; de ville uppmärksamma mängderna plast som används och som skräpar ner i Himalaya. Dessutom skulle de skänka flygeln som Evelina skulle spela på till ett lokalt college för att uppmuntra den kulturella utbildningen.

Evelina ville också ge sin mamma en hyllning för allt arbete hon lagt ner i dotterns utbildning.

I konserten spelar hon egna, klassiska stycken och några av hennes favoritstycken av Chopin, som lär ha haft cystisk fibros.

Frédéric Chopin, avporträtterad 1835 av sin fästmö Maria Wodzińska.

Flygeln flögs till Delhi, Indien och klarade sig med bara några skador som kunde lagas. Sedan kördes den på en jeep till Leh, viktigaste staden i regionen Ladakh, Indien. Till sist åkte hela teamet och flygeln sju timmar med bil på en mycket stenig väg upp till Singge La Pass som var målet.

Konsert på hög höjd

Det är konsert och Evelina är klädd för konsert; med röd kavaj och röda, högklackade skor. Väderförhållandena är inte optimala och det är kallt för händerna. Hon är ändå nöjd under konserten.

– Det är en otrolig känsla att spela här. Det är kallt och obekvämt. Det är märkligt, men samtidigt mycket upplyftande på alla sätt, säger hon.

På grund av kölden behöver hon ta på och av varmare kläder flera gånger.

Evelina De Lain. Foto: Skärmdump/Youtube

Många hade undrat innan hur pianot skulle låta på 5 000 meters höjd.

– Bättre! Pianot låter bättre på 5 000 meter.

Evelina genomförde konserten på en och en halv timme och konstaterar att vädret kunde ha varit sämre. Innan hon började spela hade de fått uppleva både snö och hagel.

Emellanåt får hon gnugga händerna för att få tillbaka lite känsel, men hon blir nöjd med konserten.

– Jag njöt varje minut! Men jag kan inte känna mitt ansikte och inte mina händer och jag känner inte min högra fot, men det här har varit det roligaste jag någonsin har gjort!

Det blev ett stort och känslosamt tillfälle att hålla konserten tillägnad hennes mamma och lärare Valentina Pronskaya.

Evelina De Lain. Foto: Skärmdump/Youtube

Med mammans plötsliga bortgång lärde sig Evelina att aldrig ta livet för givet och att söka nya utmaningar. Hittills har konserten i Himalaya varit den största, skriver hon på sin webbsida.

Evelina framförde konserten 6 september 2018 och den blev senare godkänd för Guinness rekordbok.