Vanliga örter kan hjälpa mot kvinnobesvär

Örtkunskap

Humle kan växa sig uppåt sju meter hög längs en hög stör eller längs snören. Te på humlekottar är rogivande och bra vid sömnsvårigheter och hormonbesvär. Foto: Polina Andreeva (vä), Eva Sagerfors (hö)


Jobbiga besvär orsakade av hormoner kan lindras av örter som finns i naturen just nu. Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar om hur man kan använda vanliga läkeväxter som hjälp mot bland annat övergångsbesvär, pms och mensvärk.

Det kan vara mensbesvär, pms-humör eller en tuff klimakterieperiod som gör livet jobbigt, kanske både för en själv och omgivningen. Vissa örter innehåller ett östrogenliknande hormon som kan hjälpa i dessa situationer. Örtterapeuten Alexandra De Paoli ger några exempel på sådana örter: humlens kottar, rödklöverns blommor och nässlans honblommor och frön.

Hon skriver i ”Läkeväxter till vardags” att nässelfröna inte har tillräckligt stark verkan för att ersätta östrogentabletter, men att det kan vara ett alternativ för den som ligger på gränsen till att behöva östrogentillskott i övergångsåldern. Då rekommenderar hon en matsked nässelfrön om dagen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!