Undersökning: Många underskattar risken för hjärt- och kärlsjukdom

Åsa Grauman är forskare vid Uppsala universitet. Foto: Hjärt-Lungfonden


I Sverige lever över två miljoner svenskar med hjärt-kärlsjukdom. Det är den vanligaste dödsorsaken och varje år dör omkring 30 000 svenskar av hjärt-kärlsjukdomar. Det är ungefär var tredje dödsfall. Ändå underskattar en av tre risken att drabbas.

En studie visar att människor som upplever att de har mycket god hälsa och som inte har hjärt-kärlsjukdom i familjen i högre grad underskattar risken än de som skattar sin hälsa sämre. Det gäller oberoende av utbildningsnivå och hur bra de är på att ta till sig information och fatta beslut om sin egen hälsa.

– Hjärt-kärlsjukdom utvecklas långsamt och riskfaktorerna ackumuleras i det tysta under livets gång. För att preventionsarbete och behandling ska bli framgångsrik är individens egen medvetenhet om risken för hjärt-kärlsjukdom viktig, säger Åsa Grauman, forskare vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!