Lär dig långsam andning
Med hjälp av andningen kan du sänka din puls. Foto: Andrea Piacquadio/Pexels


Med hjälp av andningsövningar kan man lära sig bli medveten om sin andning, sakta ner den och kontrollera den. Det kan vara till hjälp när man till exempel vill slappna av, somna och till och med om man har hicka!

När jag var barn lärde jag mig att kontrollera mina hickningar genom att andas långsamt, och som vuxen blev jag glad när jag såg att det finns en rapport om detta: Use of paced respiration to alleviate intractable hiccups, PubMed.

En teknik som jag är nyfiken på att prova nästa gång jag får hicka är en så kallad ”super-supermaximal inandning”. Den går ut på att ta ett mycket djupt andetag, hålla andan i tio sekunder utan att andas ut, andas in ännu mer och hålla andan i ytterligare fem sekunder, och sedan andas in en sista gång i ytterligare fem sekunder för att få ett slutgiltigt stopp på hickan.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!